Tjaša Zajc

 |  Mladina 21

Kako dobro bi se radi poznali?

Z gensko analizo do osebnega profila in ljubezni

Avtokarta poti do ljubezni?

Avtokarta poti do ljubezni?
© Borut Peterlin

Štiristo evrov in pred sabo imate podatke o svojih potencialih in darovih, o možnostih, da zbolite za nekaterimi boleznimi, o možnem odzivu na posamezna zdravila in še o marsičem drugem. Vse to z gensko analizo, ki jo že leto in pol ponuja podjetje GenePlanet. Že čez štiri mesece pa boste lahko na podlagi genske analize vplivali na svoje ljubezensko življenje - podjetje Molekula, d. o. o., bo ponudilo storitev FindMe (Najdi me), s katero naj bi iskali partnerja, ki se bo z vami ujemal gensko, spolno in plodno.
Na prvi pogled je stvar preprosta: oddaste vzorec, počakate en mesec in pred vami je poglobljena analiza vaše DNK. Direktor podjetja GenePlanet Marko Bitenc je ob tem pojasnil, da gre za preventivni test, ki pove, kaj nosijo vaši geni. »Če ima recimo kdo rahlo zvišano tveganje za raka na dojki, bo pomagalo, da neha jemati kontracepcijske tablete oziroma spremeni način kontracepcije.« Z gensko analizo, ki bi bila v tiskani obliki dolga približno 250 strani, še nimate postavljene diagnoze, gre le za splošno napoved možnosti za neko obolenje. Pa je to res dobro? Bi si želeli izvedeti, da ste dovzetni za razvoj raka maternične sluznice, bipolarne motnje ali Alzheimerjeve bolezni? Dr. Radovan Komel z Inštituta za biokemijo pravi, da gre pri tem za pomembno etično vprašanje in da bo treba genske raziskave še celovito zakonsko urediti. Imajo pa takšne raziskave tudi pozitivne vidike: »Če veš, da si nagnjen k neki vrsti raka, boš pogosteje hodil na preventivne preglede ali ob nelagodju in slabem počutju prej obiskal zdravnika. Ta bo potem preiskave lažje usmeril v pravo smer, to pa pomeni uspešnejše zdravljenje bolezni, ki so predvsem v zgodnjih fazah ozdravljive. S tega vidika je informacija pozitivna.«
Kaj pa iskanje sorodne duše na podlagi genskih lastnosti, s čimer naj bi dobili bolj zdrave in odpornejše otroke, kot zagotavlja Molekula, d. o. o.? Direktorica Nina Šterk je povedala, da v ZDA že obstajajo podjetja, ki vodijo bazo genskega zapisa uporabnikov, na podlagi tega pa jih potem seznanjajo med seboj. Pri nas bo to novost, glede katere ima dr. Komel pomisleke. Pri iskanju partnerja so poleg genskih zelo pomembni še družbeni, kulturni in drugi dejavniki. Poleg tega tudi razvoj bolezni ni povsem odvisen le od genskega zapisa. Kot pravi direktor GenePlaneta Bitenc, »so geni eno, drugo je okolje in način življenja«.
Genske raziskave so mlado področje raziskovanja, ki se v Sloveniji razvija od leta 1997. Za številne bolezni je genska analiza že na voljo, uporabljajo jo recimo na onkološkem inštitutu za boljše usmerjanje zdravljenja. Potencial genskih raziskav se tako v zdravstvu kaže predvsem v farmakogenomiki. Kot pojasnjuje Komel, iz genskega profila razberemo, ali je človek bolj ali manj dovzeten za neko zdravilo in kako hitro ga presnavlja. Od tega je potem odvisno tudi odmerjanje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.