Urša Marn

 |  Mladina 21

Žur do zgodnjih jutranjih ur

Kdo ima več pravic v strogem centru, stanovalci ali nočni lokali

/media/www/slike.old/mladina/mslovenskab5.jpg

© Borut Peterlin

Stanovalci v skoraj dvesto let starem objektu na Slovenski cesti 51 v Ljubljani že več let prenašajo neznosen hrup lokala Compañeros, ki je v istem objektu in je v lasti podjetnika Marka Tramška. Ta ima v isti stavbi poleg lokala še trgovino z oblačili, manjši hotel, ki je zgrajen na črno in brez soglasja stanovalcev in ki po skoraj letu dni obratovanja še vedno nima obratovalnega dovoljenja, povrh vsega pa je v kleti objekta nedavno uredil še diskoteko. Zabava v lokalu Compañeros se začne vsak dan ob desetih zvečer in konča v zgodnjih jutranjih urah, najpogosteje šele po tem, ko zaradi pritožb stanovalcev posreduje policija. Lokal je uradno odprt do treh zjutraj, toda po trditvah stanovalcev se skoraj vsak teden dogaja, da je odprt prek dovoljene ure, tudi do petih zjutraj. Še bolj kot hrupna glasba iz lokala je moteče, da se mladi sredi noči zbirajo pred lokalom, kjer kadijo in glasno govorijo.
Od mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet, ki je pristojen za določanje obratovalnega časa gostinskih lokalov, so stanovalci dobili kratek odgovor, češ naj si dajo izmeriti hrup v stanovanjih, hkrati pa isti oddelek lokalu kljub številnim kršitvam javnega reda in miru ne skrajša obratovalnega časa, da bi se stanovalci lahko v miru naspali.
»Na težavo smo nekajkrat opozorili tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića, a brez uspeha. Edini, ki so korektno opravili delo, so bili uslužbenci Policijske postaje center, ki najbolje vedo, kaj vse se v tem lokalu dogaja,« pravi Nina Dolžan, stanovalka, ki si najbolj vneto prizadeva, da bi lokalu omejili obratovalni čas.
Zakaj mestna uprava ne prisluhne pozivu stanovalcev, ni jasno. Mestna odredba o merilih za določanje podaljšanega obratovalnega časa gostinskih lokalov namreč jasno določa, da sme lokal do treh zjutraj poslovati samo pod pogojem, da ni pisnih pritožb bližnjih stanovalcev glede kršitve javnega reda in miru in da ni uradno ugotovljenih kršitev javnega reda in miru. Če gostinec katerega od teh pogojev ne izpolnjuje, mu mora mesto pet dni po tem, ko od organov nadzora izve za neizpolnjevanje pogojev, preklicati soglasje o podaljšanem obratovalnem času. Toda čeprav je lokal Compañeros oba navedena pogoja kršil že večkrat, mesto soglasja ne prekliče. Alenka Doma iz mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet sicer priznava, da jih je tržni inšpektorat aprila obvestil o predlogu policije za uvedbo postopka zaradi kršitve obratovalnega časa, a da se lahko tudi izkaže, da predlog nima podlage, in se postopek konča brez ugotovljene kršitve. Trdi še, da prejemajo le pritožbe ene stanovalke, ki se menda predstavlja v imenu vseh stanovalcev, hkrati pa dodaja, da bodo ponovno preverili upravičenost podaljšanega obratovalnega časa.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.