Marjan Horvat

 |  Mladina 21

Tito med Slovenci

Voditelj, ki je že davno postal ikona

V dneh pred 25. majem, nekdaj dnevom mladosti, ki smo ga kot Titov rojstni dan praznovali v nekdanji Jugoslaviji, je Ninamedia na ustreznem vzorcu anketirancev opravila telefonsko javnomnenjsko raziskavo, da bi preverila, kakšno mnenje imajo Slovenci o Titu. Vprašanje za anketirance je bilo preprosto: mislite, da je bil Tito pozitivna ali negativna osebnost?
Raziskava dokazuje, da je za 75 odstotkov vprašanih Tito pozitivna osebnost, 17 odstotkov državljanov Slovenije vidi v njem negativno osebnost, le 8 odstotkov vprašanih pa ni povedalo svojega mnenja. Zadnja leta ima približno 80 odstotkov (vprašanih) Slovencev pozitivno mnenje o Titu. Zanimivo pa je, da je ta odstotek danes višji, kot je bil leta 1998, saj je takrat Tita kot pozitivno osebnost videlo le 63 odstotkov vprašanih.
Pripadnost vprašanih posamezni politični stranki v korelaciji z mnenjem o Titu ne preseneča. Več kot 95 odstotkov vprašanih volivcev LDS in SD vidi v Titu pozitivno osebnost, v Zaresu je takšnih 80 odstotkov. Tudi pripadniki SLS in SDS nimajo množično slabega mnenja o Titu, saj 66 odstotkov vprašanih iz Žerjavove stranke vidi v njem pozitivnega možakarja, enako meni polovica, točno 47 odstotkov, vprašanih iz Janševe SDS. Malce preseneča podatek, ali pa tudi ne, da se le 54 odstotkov vprašanih iz SNS Zmaga Jelinčiča, ki ima dobro mnenje o Titu, pridružuje mnenju vodje.
Izsledki raziskave še kažejo, da okoli 64 odstotkov mladih do trideset let označuje Tita za pozitivno osebnost, v drugih starostnih skupinah pa je enakega mnenja približno 80 odstotkov vprašanih. Dobro mnenje o Titu narašča tudi glede na raven izobrazbe, četudi je razlika med vprašanimi z osnovnošolsko in univerzitetno izobrazbo manj kot desetodstotna. Sicer pa je za 70 odstotkov podeželanov in meščanov Tito pozitivna osebnost, z okoli 80 odstotki ga imajo za pozitivno osebnost v vseh slovenskih regijah, razen v ljubljanski, kjer ga tako vrednoti le 68 odstotkov vprašanih. So pa ti dobili Titovo cesto.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.