Deja Crnović

 |  Mladina 21  |  Politika

Ponosni na svoj (s)pol?

Ta teden so dijaki podpisovali izjavo, ki je po mnenju nekaterih diskriminatorna in heteronormativna

/media/www/slike.old/mladina/podpis_deklaracije_o_varni_spolnosti_mf_026.jpg

© Miha Fras

V torek opoldne so se na Gimnaziji Jožeta Plečnika v avli zbrali dijaki prvega letnika in vsak s svojim rožnatim certifikatom v roki zasedli stole ter potrpežljivo čakali, da sta se za mizo pred njimi usedla minister za šolstvo Igor Lukšič in mladinska pisateljica Desa Muck. Umirjene dijake je sodeč po klepetu bolj zanimalo, kako bo potekal dogodek, kot pa kaj sploh podpisujejo. Kot je povedal eden izmed njih, gre za certifikat, s katerim »podpisujejo, da se zavedajo posledic seksa«. Da spolne vzgoje sicer nimajo, se jim pa zdi, da se bo v naslednjih letnikih tudi ta tema pojavila pri katerem izmed predmetov. Podpisovanje certifikata se družbici v drugi vrsti ni zdelo nenavadno.
»Ponosen/ Ponosna sem na (s)pol« je akcija, s katero želi šolsko ministrstvo spodbuditi mlade k bolj odgovorni spolnosti. S podpisom certifikata naj bi se dijaki zavezali k odgovorni in varni spolnosti, glavni namen pa je spodbuditi debato o spolnosti. Desa Muck, ki je ob podpisovanju požela večkratne aplavze in smeh iz občinstva, je mladincem priznala, da sama v mladosti ni imela nikogar, s komer bi se lahko pogovarjala o spolnosti, sploh pa to niso bili njeni starši. Prav zato je avtorica knjige Blazno resno o seksu pozvala k debati in si z nekaj pikrimi izjavami o svojem zasebnem življenju pridobila še dodatno naklonjenost občinstva.
Čeprav je pohvalno, da se mlade spodbuja k razmišljanju in izobraževanju o odgovorni in varni spolnosti, je mnoge presenetilo, kako so se na ministrstvu za šolstvo tega lotili. Še posebej nenavadno je, da se je certifikat pojavil v času, ko se podporniki družinskega zakonika trudijo, da bi slovenska družba postala bolj odprta in naklonjena raznovrstnim partnerskim zvezam in družinam. Akcija naj bi bila sicer plod idej otroškega parlamenta in pedagoških delavcev, izjavo pa so spesnili na ministrstvu.
Podpisovanje tovrstnih izjav sicer ni nič novega. V preteklosti so šolarji že podpisovali izjave, da ne bodo kadili ali pa da se bodo odgovorno vedli v prometu. Podpis takšne izjave tudi ni zavezujoč, izjavo oziroma certifikat pa šolarji po podpisu lahko nesejo domov, pokažejo staršem ali pa celotno stvar ignorirajo.
Certifikat je tokrat oblikovala agencija Hercogmartini. Kot nam je povedala Nina Hercog, ena izmed oblikovalk, so z uporabo živih barv želele predvsem pritegniti pozornost mladih in oblikovati plakat oziroma certifikat, ki bi si ga šolarji z veseljem nalepili tudi na steno svoje sobe. A poleg ilustracije heteroseksualnega para je mnoge najbolj zmotilo besedilo:
»Človeštvo je razdeljeno na dva (s)pola. Združena tvorita celoto za nadaljevanje civilizacije. Odgovorna spolnost je prava pot,« ter »Spolnost je velika odgovornost dveh partnerjev drug do drugega, zato izjavljam, da sem seznanjen(a) z vsem, kar prinaša.«
Dr. Tatjana Greif s sekcije ŠKUC-LL je v protestnem pismu naslovljenem na varuhinjo človekovih pravic tako zapisala, da izjava »vsebuje izrecno diskriminatorne elemente, saj s promocijo zgolj dveh spolov reproducira seksizem in šovinizem ter izključuje možnosti ostalih spolnih identitet. Dikcija razširja mentaliteto 19. stoletja, je v svoji osnovi biologistična in arhaična ter v popolnem nasprotju s sodobnimi družbenimi razmerami.«
Ministru Lukšiču se takšni odzivi zdijo pretirani, saj meni, da certifikat v nobenem pogledu ne izključuje drugih spolnih identitet ter da se faktom ne moremo izogniti; spolnost med predstavnikoma obeh (s)polov zagotavlja nadaljevanje civilizacije. Kot nam je povedal po slavnostnem podpisovanju certifikatov, so po njegovem mnenju nekateri preveč občutljivi, kar onemogoča debato o razmerjih, vsakršne kritike, da gre za heteronormativen certifikat, pa je zavrnil.
Naslednji dan so se kampanji Za vse družine, ki je na spornost certifikata opozarjala že prej, pridružila še druga društva ter podmladki treh vladnih strank, tudi Mladi forum Lukšičeve stranke SD. V izjavi za javnost so zapisali, da je izjava na certifikatu »izključujoča, heteronormativna in spolnost reducira zgolj na eno funkcijo, hkrati pa s svojim kontekstom nakazuje na reprodukcijo neenakih razmerij med spoloma. Poteza ministrstva je zavajajoča, saj spolna vzgoja v šolah sistemsko ni urejena, takšna izjava pa ne more biti nadomestek za pomanjkanje tovrstne vzgoje in izobraževanja.« Izjavo so podpisali še Društvo za integracijo homoseksualnosti DIH, Legebitra, Društvo Parada ponosa, Društvo Rozalija, Zavod Open, HeteroHomo Naveza ter kot omenjeno Mladi forum socialnih demokratov, Mladi liberalni demokrati ter Zares aktivni.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.