Papeževo Dvorišče poganov

Benedikt XVI. bi rad podal roko ateistom in agnostikom

Vrhovni poglavar rimskokatoliške cerkve (RKC) Benedikt XVI. je presenetil s predlogom, da bi moral Vatikan izboljšati odnose z neverniki in agnostiki. Poziv je naslovil na tako imenovani Papeški svet za kulturo, ki ga je leta 1982 ustanovil njegov predhodnik Janez Pavel II. za vzpostavitev boljšega dialoga z drugimi verami in kulturami.
Benedikt XVI. je do sedaj kazal malo zanimanja za takšne stvari. Kvečjemu prav nasprotno. V prvih petih letih njegovega papeževanja so se poslabšali odnosi z drugima velikima monoteističnima religijama, islamsko in židovsko. Kot poroča The Independent je muslimane Benedikt zelo vznemiril z izjavo o preroku Mohamedu, češ da ni prinesel nič dobrega in človeškega, Žide pa je razburil s preklicem izobčenja škofa Richarda Williamsona, ki je javno zanikal holokavst. Manj znano je, da je napadel tudi ateiste, ko je v svoji zadnji novoletni poslanici, med drugim posvečeni varovanju narave, kar nevernikom pripisal človeški destruktivni odnos do okolja: »Na okolje moramo gledati kot na Božje darilo vsem ljudem. Kjerkoli se na naravo in na človeka gleda kot na plod naključja oziroma kot na evolucijski determinizem, tam upade človeški kolektivni čut odgovornosti.« Gre torej pri njegovi zadnji pobudi za spremembo uradne vatikanske ultrakonservativne politike? Ne. Benedikt XVI. je Papeški svet za kulturo pozval, naj za dialog z neverniki ustanovi posebno »šolo« z imenom Courtyard of the Gentiles; po naše bi se to imenovalo Dvorišče poganov. Res hvala. Uradno naj bi ustanova spodbujala ateiste in agnostike k razpravam s priznanimi teologi RKC in v ta namen naj bi se prihodnje leto zvrstilo več predavanj v Parizu. Vendar gre le za navidezno napredno dejanje. Vatikan je že vnaprej določil, kdo »z nasprotne strani« bo na omenjenih predavanjih sploh lahko sodeloval. Predsedujoči Papeškemu svetu za kulturo nadškof Gianfranco Ravasi je dejal, da jih zanimajo le ljudje, ki predstavljajo »plemenit ateizem in agnosticizem, ne pa polemičnega«. V zvezi s slednjim, torej napačnim, je posebej omenil vodilnega svetovnega zagovornika ateizma Richarda Dawkinsa in še nekaj drugih intelektualcev in filozofov.
Toda kam merijo s to plemenitostjo? V mislih imajo predvsem ljudi, ki naj ne bi imeli trdnega ateističnega oziroma agnostičnega prepričanja. Dokaz za to najdemo v papeževem nagovoru članom rimske kurije, objavljenemu na uradni strani Vatikana, v katerem je 21. decembra 2009 prvič predlagal: »Mislim, da bi morala Cerkev zdaj ustanoviti Dvorišče poganov, ustanovo, v kateri bi lahko ljudje nekako dojeli Boga, še preden bi dobili dostop do njegove skrivnosti, v službi katere je notranje življenje Cerkve.« Kaj je to drugega kot nova evangelizacija?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.