Vanja Pirc

 |  Mladina 22

”Sneta z vratu”

Beograjska Politika je odpustila dopisnico iz Slovenije Svetlano Vasović Mekina

Svetlana Vasović Mekina

Svetlana Vasović Mekina
© Goranka Matić

Pred mesecem se je končal delovnopravni spor med časopisno hišo Dnevnik in njenim nekdanjim zunanjepolitičnim urednikom Igorjem Mekino, ki ga je leta 2007 povzročila ekskluzivna objava »washingtonske depeše«. Ker je Dnevnik vsebino zaupnih diplomatskih pogovorov med ZDA in Slovenijo objavil isti dan kot beograjski časnik Politika, katerega dopisnica je bila Mekinova žena Svetlana Vasović Mekina, je delodajalec zunanjepolitičnega urednika obtožil, da ji je izročil dokumente, in ga zato odpustil. Mekina je na sodišču dokazal, da je na cesti pristal nezakonito.
Manj znano pa je, da je imela po objavi teh dokumentov velike težave z delodajalcem tudi Svetlana Vasović Mekina. Te so se prav v času, ko je njenemu možu uspelo s tožbo proti Dnevniku, celo tako stopnjevale, da je tudi sama izgubila zaposlitev. Politika ne bo več imela dopisništva v Sloveniji, uradno zaradi varčevanja, neuradno pa (tudi) zato, ker naj bi bilo poročanje dopisnice moteče za srbsko-slovenske odnose.
Mekinova je postala dopisnica Politike po demokratičnih spremembah v 90. letih. Pripravljala je poročila, reportaže in intervjuje, pisala je analitične članke in komentarje, večkrat pa tudi kolumne. Razkrila je denimo, da je nekdanji zunanji minister Rupel v Beogradu govoril neresnico, ko je obljubljal hiter podpis socialnega sporazuma s Slovenijo, v resnici pa je ravno njegovo ministrstvo zaviralo podpis tega sporazuma. Razkrila je tudi slabo delo veleposlaništva Srbije v Ljubljani, kritično je pisala o vprašanju izbrisanih, tajkunih, stavkah v Gorenju ...
Kritikov njenega dela ni manjkalo, zavrelo pa naj bi bilo ob zgodbi o »washingtonski depeši«, katere objavo so v peticiji zunanjega ministrstva obsodili slovenski diplomati. Mekinova je bila takrat v slovenski in delu srbske javnosti označena za »izdajalko«, pri tem pa se je menda angažiral celo sam slovenski zunanji minister. »Bila sem obveščena, da je tedanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel telefoniral vodilnim v srbsko zunanje ministrstvo in se pritoževal zaradi mojih člankov. Zato je nato njegov kolega v srbski vladi telefoniral glavni in odgovorni urednici Politike in od nje zahteval, da me utiša oziroma da me 'sname z vratu' Dimitriju Ruplu, ker je Srbiji potrebna slovenska podpora na poti v EU,« pravi Mekinova.
Na slovenskem zunanjem ministrstvu zanikajo, da bi v času sedanjega ministra Žbogarja pritiskali na Politiko ali Mekinovo. Odgovora na vprašanje, kaj o očitkih pravi nekdanji minister Rupel, ki je zdaj uslužbenec ministrstva, pa nismo dobili.
Tedanja glavna in odgovorna urednica Politike Ljiljana Smajlović se pritiskom ni uklonila. A Politiko sta v zadnjem letu doleteli temeljita kadrovska čistka in nova sistemizacija, s katero je brez dela ostalo približno sto zaposlenih, med njimi tudi najtesnejši sodelavci bivše urednice. Mekinovi so marca brez obrazložitve nehali objavljati članke, 20. aprila pa so ji sporočili, da ukinjajo dopisništvo. Razloge so ji predstavili šele na njeno zahtevo, zato je prepričana, da je brez dela ostala nezakonito in zaradi političnih pritiskov. V bran so se ji že postavili številni srbski novinarji in Združenje novinarjev Srbije (UNS), ki meni, da gre za »čisto politično dejanje«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.