Manj ali več poslanskih poti?

Kakšni so učinki varčevanja pri poslanskih službenih poteh v tujino

V prejšnjem mandatu so šli poslanci na službeno pot v tujino 1169-krat in za to skupaj s stroški za strokovne sodelavce porabili 1,3 milijona evrov. To pomeni, da je povprečni poslanec na leto opravil dobre tri poti, ki so skupaj stale 3600 evrov.
A prišla je gospodarska kriza in z njo recesija in predsednik državnega zbora Pavel Gantar se je odločil, da bodo poslanci varčevali na vseh področjih, glede poslanskih poti v tujino pa napovedal, da jih bodo v prihodnje »poslanci opravljali le takrat, ko se nanašajo na neposredno izvrševanje njihovih pristojnosti«. Da bodo v času krize poti tudi zares upravičene in racionalne torej. Že sredi februarja lani je tako začel veljati spremenjen pravilnik o mednarodni dejavnosti državnega zbora, ki »zmanjšuje število članov delegacij državnega zbora v okviru bilateralnih obiskov v tujini s pet na tri poslance« in »zaostruje pogoje za nakup letalskih vozovnic za potovanje v poslovnem razredu« ter »zmanjšuje število potovanj poslancev na podlagi tako imenovanih osebnih povabil poslancem za udeležbo na dogodkih v tujini (in sicer iz prejšnjih dveh na enega na leto)«.
A podatki tega ne potrjujejo. Prvo leto vsesplošnega poslanskega varčevanja, ki vključuje tudi varčevanje pri poslanskih poteh, so poslanci opravili okoli 320 poslanskih poti v tujino in zanje skupaj s stroški za strokovne sodelavce porabili 367.010 evrov. Povprečen poslanec je torej v tujino potoval triinpolkrat, in sicer za skupaj 3596 evrov. Na leto povprečen poslanec pri službenih poteh torej privarčuje okoli 25 evrov?
V državnem zboru zagotavljajo, da sta bili v skladu s pravilnikom lani opravljeni zgolj dve potovanji na podlgai individualnih vabil, letos pa še nobeno. Poleg tega poudarjajo, da je s seznama poslanskih poti razvidno, da se je večina poti lani »nanašala na delo oz. udeležbo na dogodkih v okviru stalnih delegacij«. A to poslancu madžarske narodne skupnosti Lászlú Gönczu ni preprečilo poti na Mednarodni festival čipk v madžarskem Kiskunhalasu za 266 evrov. Prav tako ne teniški ekipi parlamentarcev (Samo Bevk, Anton Anderlič, Ljubo Germič, Silva Črnugelj in Anton Rop) poti na evropsko prvenstvo v Mostarju za 1.325 evrov, Gvidu Kresu poti na Folkloriado v nemški Augsburg za 160 evrov ter Lojzetu Posedelu in Andreji Rihter na evropsko parlamentarno prvenstvo v golfu v češke Karlove Vare skupaj za 1800 evrov. Morda pa lahko na takšnih neformalnih srečanjih slovenski poslanci bolje lobirajo za državne interese kot pa na strogih, formaliziranih stalnih zasedanjih različnih mednarodnih organizacij.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.