Tjaša Zajc

 |  Mladina 23

Obolevnost narašča, smrtnost upada

Rakava obolenja med otroki

Otroci na poletnem taboru

Otroci na poletnem taboru
© Arhiv Mladine

Bližajo se šolske počitnice in večina otrok že dela načrte, kje bodo preživeli proste ure. Nekateri pa tega ne morejo. Zdravljenje, pregledi in preživljanje dni v bolnišnici so stvari, s katerimi se ukvarjajo otroci, ki so zboleli za rakom, in njihovi starši.
Pediatrična klinika v Ljubljani vsako leto sprejme 50 do 60 novih otrok z rakom, katerih zdravljenje traja različno dolgo. »Pri ledvičnem tumorju, ki je v prvem stadiju, je zdravljenje v celoti končano v dveh mesecih in pol. Levkemija pa se v celoti zdravi dve leti,« pojasnjuje zdravnica Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo primarijka dr. med. Majda Benedik Dolničar, ki se s takšnimi bolniki ukvarja že 30 let. Otroci so vseh starosti, čeprav je obolevnost pogostejša v nekaterih starostnih obdobjih. Dolničarjeva pravi, da »najpogosteje zbolijo otroci do petega leta, nato je malo zatišja, od desetega leta pa jih je spet več«. Rak ni nova bolezen. K sreči se obravnava z leti izpopolnjuje in izboljšuje, tako da je uspešnost zdravljenja pri otrocih zdaj 70- do 75-odstotna. Po podatkih statističnega urada se v zadnjih 15 letih, podobno kot po svetu, število obolelih povečuje, vendar je zdravljenje vse uspešnejše, zato je stopnja umrljivosti vsako leto nižja.
Razumevanje in podpora družini bolnika sta v času zdravljenja ključnega pomena, tega se na Pediatrični kliniki zavedajo. Starši se lahko enkrat na teden pridružijo podporni skupini, ki jo vodi klinična psihologinja mag. Martina Bürger Lazar. Na srečanjih imajo možnost govoriti o svojih izkušnjah. Ob spoprijemanju s strahom pred izgubo službe, z dilemo, ali ostati doma ali z otrokom, z vplivi, ki jih ima otrokova bolezen na partnerski odnos in na sorojence v družini, je to gotovo dobrodošlo. Podpore za starše je od lanskega julija še več, saj je bilo takrat ustanovljeno Slovensko društvo staršev otrok z rakom.
Dolgotrajnost zdravljenja lahko pomeni še posebno težavo za družine, ki niso iz Ljubljane in se morajo, če želijo biti ob otroku, ukvarjati tudi z vprašanjem prevoza. Klinični oddelek za otroško hematologijo in onkologijo ima delno rešitev tudi za to, saj sta v brezplačno uporabo na voljo dve stanovanji v Ljubljani. »Eno stanovanje nam je zapustila igralka Mila Kačič, drugega je dal v brezplačno uporabo za nedoločen čas Stanovanjski sklad RS. Stanovanje lahko uporabljajo vsi starši, sorojenci ali stari starši,«« je povedala Dolničarjeva. To je le ena izmed stvari, ki olajšujejo spoprijemanje s hudim zdravstvenim stanjem otroka. Pediatrična klinika izkazuje posebno pozornost otrokom z vsakoletnim poletnim taborom. Udeleži se ga 25 do 30 otrok, ki so se nedavno zdravili zaradi raka ali se še zdravijo. Na taborih, ki jih pripravljajo že od leta 1998, otroke spremljajo zdravnik, psihologinja, profesorica iz redne šole in dve ali tri medicinske sestre z oddelka. Tako imajo tudi otroci počitnice v naravi, kjer lahko ob neke vrste psihosocialni rehabilitaciji pozabijo na skrbi, ki jih prinaša bolezen.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.