Vanja Pirc

 |  Mladina 23

Šefovske ugodnosti

Guzej in Vasle imata že od prihoda na RTV zaposlitev za nedoločen čas

Novice, povezane z RTV Slovenija, se v zadnjem času nanašajo skoraj izključno na to, kdo bo po novem vodil ta javni zavod. Mandat dosedanjega generalnega direktorja Antona Guzeja je potekel že pred časom, podobno tudi mandata direktorjev Radia Slovenija in Televizije Slovenija, Vinka Vasleta in Jožeta Možine, a nacionalna televizija še vedno ni dobila novega vodstva s polnimi pooblastili. To je deloma povezano s tem, da so v pripravi spremembe zakona o RTV, ki bodo vodstvo nacionalke tako ali tako postavile povsem na novo, to pomeni, da so vsakršne sedanje rešitve začasne. Deloma pa je povezano tudi s tem, da se Guzej krčevito oklepa položaja.
Programski svet RTV je nedavno na javnem razpisu že izbral novega generalnega direktorja. Odločil se je za Marka Filija, ki je bil doslej Guzejev pomočnik za tehniko, investicije in inženiring. A Guzej se je njegovemu imenovanju uprl, ker naj bi mu bilo podporo izreklo premalo programskih svetnikov. Delovno in socialno sodišče je njegovi pritožbi ugodilo, RTV pa naložilo, naj Guzeja spet imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Nacionalna televizija se je na odločitev sodišča pritožila, ne glede na to pa RTV do nadaljnjega spet vodi Guzej. Ena prvih odločitev, ki jih je sprejel po vrnitvi na položaj, je bil preklic razpisnih postopkov za imenovanje Vasletovega in Možinovega naslednika. Tudi direktorja radia in televizije torej za zdaj ostajata na položajih, čeprav le kot vršilca dolžnosti.
Zanimivo pa je, da se prvi trojki nacionalke niti ob izgubi vodstvenega položaja ni treba bati, da bi pristala na cesti. Na RTV so potrdili, da imajo vsi trije sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. V Možinovem primeru to ni nenavadno, saj je bil dolgoletni novinar TV Slovenija. Guzej in Vasle pa sta prišla na nacionalko pred štirimi leti, in sicer neposredno na direktorski položaj. Guzej je pred tem vodil Avto Celje, Vasle pa je bil namestnik odgovorne urednice revije Jana. Zaposlitev za nedoločen čas sta dobila takoj ob prihodu na RTV, kar je pomenljivo, saj sta oba zasedla funkciji z omejenim, le štiriletnim mandatom. Na RTV ju torej niso bili primorani zaposliti za nedoločen čas.
Ko bi le imeli tako enostavno pot pri zaposlovanju tudi novinarji informativnih programov RTV. Ti na redno in dolgotrajno zaposlitev pogosto čakajo leta, čeprav je očitno, da so v odvisnem delovnem razmerju. Mnogi so morali trajnejšo obliko zaposlitve celo iztožiti od RTV, nekateri pa so nacionalko med bitko raje zapustili.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.