Peter Petrovčič

17. 6. 2010  |  Mladina 24  |  Politika

Pogovor pred tožbo

Od ponedeljka prvostopenjska sodišča sprtim pred začetkom sodne obravnave ponujajo mediacijo

Bojana Jovin Hrastnik

Bojana Jovin Hrastnik
© Borut Krajnc

Odslej bodo sodišča na prvi stopnji strankam v civilnih, družinskih in gospodarskih sporih najprej ponudila mediacijo kot način izvensodnega, a zavezujočega načina rešitve spora, ki se konča s poravnavo ali sporazumom. Še posebej težko bodo mediacijo zavrnile tiste stranke, za katere bo sodišče menilo, da je njihov spor posebej primeren za rešitev v takšnem postopku. Sodišče bo tem strankam namreč lahko brez njihovega soglasja izdalo sklep o napotitvi strank na mediacijo.
Mediacija je v praksi videti kot pogovor strank z mediatorjem, kjer stranke v nasprotju s sodno obravnavo lahko povedo vse, kar jih teži, lahko govorijo o pravih razlogih za spor, ne zgolj o pravno relevantnih dejstvih, in lahko spregovorijo o vseh odprtih vprašanjih ali sporih z drugo stranko. Od tu tudi večja trajnost rešitve, ki jo je pred časom z naslednjimi besedami najlepše opisala predsednica sveta za alternativno reševanje sporov Bojana Jovin Hrastnik: »V naravi pravdnega postopka je, da velikokrat nobena od strank ni zadovoljna, ko zapušča sodišče. Stranka namreč postavi tožbeni zahtevek in sodišče mu včasih ugodi samo do določene mere. Ta stranka potem ni zadovoljna, kot tudi ni zadovoljna nasprotna stranka, ki ji je sodišče naložilo neko obveznost. Pri končni odločitvi na sodišču gre za rešitev, ki je strankam nekako vsiljena, pri mediaciji pa jo stranki vzameta za svojo, ker sta si jo tudi sami izpogajali.«
Podatki z ljubljanskega okrožnega sodišča, ki mediacijo izvaja že skoraj deset let, kažejo, da v mediacijo privoli med 30 in 40 odstotkov strank, uspešno pa se konča polovica mediacij. Večina sporazumov se doseže že na prvem ali drugem srečanju strank. Samo za okrog dvajset odstotkov mediacij, ki so na koncu uspešno končane, je potrebnih več srečanj strank. Bistvo mediacije pa ni zgolj v hitrosti in trajnosti rešitve spora, ampak je tudi precej cenejša od sodnega postopka. Poleg tega da so stroški mediacije nižji že zaradi bistveno krajšega časa trajanja postopka, stroške prvih treh ur mediacije pa tako ali tako krije država. V družinskih sporih, ki zadevajo razmerja med starši in otroki, in sporih zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, je mediacija povsem brezplačna, izključno plačljiva pa je samo v gospodarskih sporih.
Poleg tega naj bi ta projekt aktualnega pravosodnega ministra Aleša Zalarja sčasoma prinesel tudi druge pozitivne učinke. Ti naj bi se pokazali v zmanjšanem pritisku tega dela sodstva na sodne zaostanke. Še dolgoročnejše pa je upanje, da bi z obveznim informiranjem, včasih celo siljenjem strank v mediacijo, sčasoma to sprejele kot najboljši način reševanja sporov in posledično manj razmišljale o vlaganju tožb.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.