Deja Crnović

 |  Mladina 24

Lepši časi za Evgena Bavčarja?

Po oprostilni sodbi še častni doktorat

Častni doktor mehiškega inštituta Evgen Bavčar

Častni doktor mehiškega inštituta Evgen Bavčar
© Borut Peterlin

Dr. Evgena Bavčarja, v Parizu živečega slovenskega fotografa, esejista, filozofa in publicista, bo mehiški inštitut 17 Instituto de Estudios Criticos (Inštitut za kritične študije) 3. julija letos odlikoval s častnim doktoratom. Evgen Bavčar bo prvi častni odlikovanec tega inštituta.
Sicer je Bavčar bolj kot v Sloveniji znan v tujini, Walter Aue ga je imenoval četrtega izumitelja fotografije. Bavčar, ki je oslepel pri dvanajstih letih, fotografije razstavlja predvsem v tujini. Tik pred vstopom Slovenije v EU se je o njem na petih straneh razpisal francoski Le Monde, nazadnje pa so se znana pisateljska imena, tudi Milan Kundera in Peter Handke, podpisala pod peticijo v podporo Bavčarju. Proti njemu je bila namreč pred dobrimi šestimi leti v Sloveniji vložena odškodninska tožba, postopek pa se je končal konec lanskega leta in prav zaradi Bavčarjeve pobude ustavnemu sodišču je zdaj slovensko sodstvo končno dolžno slepim osebam v postopku dokumente izročati tudi v brajlovi pisavi.
O nenavadnem procesu smo v Mladini že pisali: ker naj bi bil Bavčar odstopil od projekta snemanja dokumentarnega filma za TV Slovenija in s tem produkcijski hiši Casablanca povzročil 27.000 evrov škode, je bila proti njemu leta 2003 vložena odškodninska tožba. Težava je bila v tem, da se po Bavčarjevih besedah za sodelovanje o snemanju dokumentarca o taborišču Struthof niso nikoli dogovorili. Prvotni scenarij je TV Slovenija zavrnila, z drugim pa se niti Bavčar niti Boris Pahor, ki je prav tako sodeloval pri izvirnem projektu, nista strinjala. Produkcijska hiša Casablanca se je tako sklicevala na nekakšno ustno obljubo. Med procesom je slovensko sodstvo napravilo kar nekaj nečednosti, Bavčarju na primer ni pošiljalo sodnih odločb v brajlovi pisavi, v Parizu živeči fotograf pa pogosto ni imel v bližini Slovencev, ki bi mu pomagali pri branju, kaj šele pri pravočasni pritožbi. Sprva je ljubljansko okrožno sodišče pritrdilo tožeči stranki.
Po šestih letih, oktobra lani, pa je višje sodišče vendarle zavrnilo sodbo okrožnega sodišča in pritrdilo Bavčarju. Bavčar je povedal, da po odločitvi sodišča čuti olajšanje: »Čutim olajšanje, a postopek je vendarle trajal šest let. V tem času bi lahko energijo usmeril v druge stvari. V Sloveniji morda ni vidno, a v svetu me poznajo in vabijo na predavanja, v Južno Ameriko, Srednjo Ameriko, na Japonsko ... V tem času bi lahko veliko storil za promocijo Slovenije, vendar nisem mogel na potovanja. Celo v času, ko je Slovenija predsedovala Svetu Evrope, so številna ugledna imena, tudi Milan Kundera, podpisovala peticijo meni v podporo, namesto da bi počela druge stvari. To je žalost in tragedija za Slovenijo. Šest let je dolgo obdobje. Če si invalid in je tvoje življenje krajše od življenja drugih, ker moraš vanj vložiti enkrat več časa, še toliko bolj, zato bi lahko rekel, da sem dejansko izgubil 12 let življenja.«
Bavčarjeva zadnja razstava Sight Unseen se bo v času slavnostne podelitve častnega doktorata preselila iz Kalifornije v Mehiko, morda pa si bomo kaj Bavčarjevega kmalu lahko ogledali tudi pri nas.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.