Kazenske ovadbe pred poletjem?

Zatišju v primeru Jelinčič-Pogačnik bodo sledile kazenske ovadbe

Tri mesece je minilo, odkar je policija izpeljala odmevno akcijo zoper poslanca SNS Srečka Prijatelja, njegovega strankarskega predsednika Zmaga Jelinčiča in tedanjega ministra za kmetijstvo Milana Pogačnika. Zoper Prijatelja, ki je odtlej v priporu, je tožilstvo že vložilo obtožnico, v primeru Jelinčič pa se ni končal še niti predkazenski postopek, kaj šele da bi bila vložena kazenska ovadba. Si je Jelinčič, dolgoletni kritik Barbare Brezigar, ki to ni več, odkar se je znašel v podkupovalni aferi, pri tožilstvu tokrat zlobiral odpustek?
Po naših podatkih to ne drži. Postopek zoper Jelinčiča in Pogačnika poteka nekoliko počasneje zato, ker osumljenca nista v priporu. Takrat morajo vsi postopki že po zakonu teči hitreje. Poleg tega je bila v primeru Prijatelj večina operativnega dela v predkazenskem postopku opravljena pred aretacijo. A to ne pomeni, da se bo Jelinčičev primer izgubil v času. Predkazenski postopek naj bi bil končan še pred poletjem, in sicer z vložitvijo kazenske ovadbe in zahtevo po preiskavi. Postopek zdaj vodijo na okrožnem državnem tožilstvu v Kopru v sodelovanju s koprskimi kriminalisti in policisti. Po naših informacijah je zbiranje dokaznega gradiva iz zaseženih službenih računalnikov obeh osumljencev bolj ali manj končano, prisluhi pa so tako ali tako že dalj časa pripravljeni za nadaljnjo obravnavo. Primer Jelinčič-Pogačnik je namreč policija zaznala naključno med izvajanjem prikritih operativnih ukrepov v primeru Prijatelj. Prijatelja seveda preganjajo zaradi izsiljevanja ter neupravičene proizvodnje in prometa z orožjem, pri Jelinčiču in Pogačniku pa preiskujejo domnevno dajanje oziroma jemanje podkupnine. Kot je znano, naj bi bil Jelinčič ponujal in priskrbel poslanske glasove v zameno za prekvalifikacijo zemljišč, na katerih bi se lahko gradil letalski muzej.
A ker Jelinčič-Pogačnikov primer na Obalo veže zgolj to, da so ga odkrili med preiskavo primera Prijatelj, utegne koprsko tožilstvo predlagati, da primer prevzame sicer krajevno pristojno ljubljansko okrožno tožilstvo. Če tega ne bodo storili ali če se ljubljansko okrožno tožilstvo s prenosom primera ne bi strinjalo, naj bi to ob odločanju o zahtevi po preiskavi skorajda zagotovo storil koprski preiskovalni sodnik. Kazenski postopek bo torej slej ko prej vodilo ljubljansko okrožno tožilstvo, ki je pod precej večjim neformalnim vplivom Brezigarjeve kakor koprsko, a glede na doslej zbrane dokaze naj tako rekoč ne bi bilo možnosti za ustavitev postopka.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.