Staš Zgonik

 |  Mladina 24  |  Družba

Tiha diplomacija

Kako prilagodljiva so slovenska stališča?

Ti meni, jaz tebi.

Ti meni, jaz tebi.
© Bobo

O reševanju problematike plinskih terminalov se je premier Borut Pahor v nedeljo pogovarjal z italijanskim kolegom Silviom Berlusconijem. O vsebini pogovorov je bil sprva precej skrivnosten, saj naj bi se dogovorila, da bosta o podrobnostih molčala. Pahor je poudaril, da si ne želi, da bi se odnosi med Italijo in Slovenijo zaradi namer Italije, da gradi plinske terminale, zlasti na morju, in slovenske strani, da nadaljuje s pripravami za izgradnjo tretjega pomola, zaostrovali.
Ta izjava se je zdela zelo pomenljiva, sploh v luči špekulacij, da bo Italija z gradnjo tretjega pomola v Luki Koper soglašala samo v primeru, da Slovenija popusti pri terminalu v Žavljah. Tisti »zlasti na morju« bi tako lahko kazal na možnost dogovora v smislu »mi vam Žavlje, vi nam tretji pomol in opustitev terminala na morju«. A Pahor ni hotel izdati ničesar, »dokler stvari ne bi bile toliko dozorele, da vsaj jaz najprej o tem obvestim vlado in ustrezni parlamentarni odbor, kaj bi bila mogoča rešitev«.
A Pahor si je nato v sredo premislil in po toči pozivov opozicijskih poslancev, naj razkrije vsebino pogovorov, na novinarski konferenci vendarle spregovoril. Ne samo, da Italijani ne nameravajo dati soglasja za gradnjo tretjega pomola Luke Koper, Pahor je potrdil tudi naša ugibanja, ki smo jih izpostavili že lani, da nam bo v primeru vztrajanja Slovenije pri nasprotovanju terminalom Italija onemogočala tudi gradnjo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško. Ta italijanska grožnja jasno kaže na to, da se v Rimu zavedajo moči slovenskih argumentov v morebitni tožbi, zato so se zatekli k izsiljevanju oziroma milejše rečeno trgovanju.
Si bomo torej drug drugemu pogledali skozi prste? Strokovnjaki so do takšnega dogovarjanja skeptični. Če se greš trgovino z Italijani, te po navadi prinesejo okoli, je slišati, čeprav Pahor zatrjuje, da ga Berlusconi še nikoli ni peljal žejnega čez vodo. »Menim, da je položaj Slovenije najbolj kredibilen, če se na transparenten način zavzema za evropske dobre prakse s ciljem zaščititi za nas še posebej dragoceno morje in okolje,« pa v smiselnost takega trgovanja dvomi Marko Starman.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.