Nikolaj Pečenko

 |  Mladina 24  |  Družba

Genski tihotapci

V južnem, kmetijsko najrazvitejšem delu Brazilije skoraj ni več kmeta, ki ne bi prideloval gensko spremenjene soje, večina pa namerava posejati tudi gensko spremenjeno koruzo, ki so jo v Braziliji za pridelovanje odobrili šele lani. Pravzaprav jo nekateri pridelujejo že nekaj let, le da tega javno ne priznajo. V sosednji Argentini je že več let dovoljeno pridelovati gensko spremenjeno koruzo in ne tako malo brazilskih kmetov jo je od tam tihotapilo in sejalo na svojih poljih. Pred letom 2004 so iz Argentine tihotapili tudi seme gensko spremenjene soje, saj v Braziliji takrat še ni bila dovoljena. Kot zanimivost omenimo, da teče genski kontrabant tudi v drugi smeri. V Argentini ne priznavajo patentnega varstva za gensko spremenjene poljščine, zaradi česar tam tuja podjetja svojih novih sort ne prodajajo več. Ker so argentinski kmetje zaradi tega ostali brez najnovejših, boljših sort, nekateri sedaj seme tihotapijo iz Brazilije. Boljšega dokaza, da se kmetom splača pridelovati gensko spremenjene poljščine, verjetno ne bi mogli najti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.