Tjaša Zajc

 |  Mladina 25

Katero vam je najljubše?

Natečaj za naj javno stranišče

/media/www/slike.old/mladina/mwc20091125_6652.jpg

Povprečno gremo tja 2500-krat na leto oziroma od šest- do osemkrat na dan. Ženske ta prostor tako fascinira, da za vsak obisk v njem porabijo trikrat več časa kot moški. Kaj je to? To je stranišče! In če že izbiramo naj osebnost, najlepšo žensko, moškega, naj fotografije, naj golaž, naj nogavice ali naj sladico, zakaj ne bi izbirali še naj javnega stranišča? Za tak projekt se je odločilo Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen.
Kot organizator pojasnjuje v zloženki, je v Sloveniji okoli 5000 bolnikov s kroničnim vnetjem črevesja. Zanje je dostopnost stranišč posebej pomembna. Akcija je namenjena osveščanju javnosti o pomenu stranišč. »Poleg tega bo razglasitev rezultatov informacija članom in nečlanom društva, kje v mestih imamo možnost dostopa do stranišča,« je med drugim zapisano v zloženki.
Stranišča bo tričlanska komisija pod drobnogled vzela v 25 slovenskih mestih. Da pa ne bomo govorili le o zmagovalcu, bo žarek pozornosti padel tudi na občino, ki meril za urejeno in dobro dostopno javno stranišče ne bo izpolnila. »Priznanje« za to občino bo straniščna metlica, ki bo »simbolizirala naloge, ki jih bo občina morala opraviti, da bo zadostila kriterijem ter s tem odpravila ovire v življenjskem okolju oseb s kronično vnetno črevesno boleznijo.«
V okviru projekta potekata še dva natečaja - za naj straniščno zgodbo in najizvirnejše ime za stranišče. Najboljše tri zgodbe bodo nagrajene z uporabnimi, praktičnimi nagradami: prva je straniščna školjka, druga pokrov straniščne školjke, tretja pa velik paket toaletnega papirja. Avtorja dveh najizvirnejših imen za stranišče pa lahko pričakujeta izvirno straniščno metlico ali zavoj toaletnega papirja. Rezultati bodo znani novembra, saj je 19. november svetovni dan stranišča. Takrat bo društvo pripravilo zaključno prireditev.
(Prispevke za nagradni natečaj je mogoče oddati do 30. julija 2010 na e-naslova stajerska@kvcb.si ali na info@kvcb.si.)

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.