Slaba vest uravnoteževanja

Sodišče je tudi primer Barbare Verdnik ocenilo kot protizakonito uravnoteževanje medijev

Barbara Verdnik

Barbara Verdnik
© Miha Fras

Nekdanja dolgoletna direktorica Primorskih novic Barbara Verdnik, ki je bila ena od žrtev uravnoteževanja medijev v času Janševe vlade, se po točno treh letih vrača v to primorsko medijsko hišo. Tako je dokončno odločilo Višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Primorske novice ji morajo za obdobje teh treh let obračunati in izplačati tudi pripadajoče bruto plače.
Spomnimo. Verdnikova je desetletje in pol vodila osrednji primorski tiskani medij, ko se je jeseni leta 2006 koprski župan Boris Popovič odločil, da Primorske novice potrebujejo novo vodstvo, ki bi bilo bolj prijazno do njegove občinske uprave in povezanih poslovnih krogov. Popovič je namreč z Janševo vlado gojil dobre odnose, Primorske novice pa lastniško obvladujejo velika državna podjetja Luka Koper, Istrabenz in HIT, v katerih sta kadrovala Janševa vlada in gradbeno podjetje Primorje, ki je odvisno od državnih poslov.
Decembra je bila Verdnikova razrešena z mesta direktorice in premeščena na fiktivno delovno mesto svetovalke direktorja, poleti naslednjega leta pa ji je bilo dokončno odpovedano delovno razmerje. Pritiski na medijsko hišo so se sicer začeli že, ko je Popovič prvič zmagal na županskih volitvah leta 2002. Ali kot je takrat pojasnila Verdnikova: »Od Popoviča sem morala ves čas poslušati, kako mu škodimo. Zmanjševalo se je oglaševanje in ukinili so uradne objave, javno je kritiziral naše novinarje, zlasti pa seveda vodstvo Primorskih novic.« Verdnikovi so med drugim Popovičevi podaniki postavljali tudi pogoje, da ostane. Menjali naj je ne bi, če bi imenovala odgovornega urednika, ki so ga izbrali oni ... Veliko tega pa se je potem v praksi dogajalo po »uravnotežitvi« časopisa. Odgovorni urednik je recimo postal član NSi Tino Mamič.
Verdnikova se zdaj vrača na delovno mesto svetovalke direktorja, ki je bilo njeno zadnje delovno mesto na Primorskih novicah. »Za menoj je dolgotrajna in mučna zgodba, ko sem kot direktorica in potem svetovalka poskušala zaščititi neodvisnost in profesionalnost medija ter tvegala svojo glavo,« pravi.
Primer Verdnikove in Primorskih novic je sicer precej podoben primeru Grah in Delo. Takratnega Delovega dopisnika z Dunaja Matijo Graha se je lotilo Janševi vladi naklonjeno Delovo vodstvo, na čelu z Danilom Slivnikom in Petrom Jančičem. Ker je kritiziral odnos slovenske zunanje politike do slovenske manjšine v Avstriji, je bil predčasno odpoklican. Njegov primer pa na sodišču še niti ni dočakal epiloga. Je pa višje sodišče marca letos razveljavilo odločitev prvostopenjskega sodišča v vseh bistvenih delih, jo vrnilo v ponovno sojenje in sodišče pri tem opozorilo, naj vendarle upošteva zaščitno določilo zakona o medijih, ki pravi, da se »novinarju ne sme odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe z njim, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.