Ne prepovedim burk!

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope se je izrekla proti prepovedim burk in nikabov

Potem ko so v Belgiji prepovedali nošenje burk in nikabov na javnih mestih, ko so podoben zakon že napisali v Franciji, ko je to od španske vlade zahteval tamkajšnji senat in ko je prepoved že napovedala Švica, se je oglasil Svet Evrope. Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je soglasno odločila, da splošnih prepovedi nošenja burke ali nikaba, torej muslimanskih ženskih oblačil, ki pokrijejo vse telo, ne sme biti.
Skupščina Sveta Evrope, ki jo poleg predstavnikov držav članic Evropske unije sestavljajo še izvoljeni predstavniki ljudstva 20 drugih evropskih držav, se je torej opredelila proti prepovedi, kakršno so sprejele ali jo pripravljajo nekatere velike in stare članice EU. Dopustila je sicer možnost nekaterih omejitev nošenja oblek, ki pokrivajo tudi ves obraz ali zgolj oči, a ne iz varnostnih razlogov, ampak za potrebe identifikacije oseb ali kjer mora posameznik zaradi javne ali poklicne funkcije navzven izkazovati versko nevtralnost.
Nasprotovanje splošnim omejitvam nošenja takšnih oblačil je parlamentarna skupščina utemeljila z besedami, da »je zakrivanje žensk pogosto dojeto kot 'simbol podreditve ženske moškemu', a splošna prepoved bi zanikala ženskam, 'ki si to resnično in prostovoljno želijo početi', njihovo pravico, da si zakrijejo obraz«. Seveda, nošnje burke ali nikaba ni nujno dolžnost, lahko je tudi pravica. In s prepovedjo bi res mogoče pomagali nekaterim ženskam, drugim pa bi odvzeli osnovno človekovo pravico do veroizpovedi. Ob tem so sicer še dodali, da nobene ženske družina ali okolje, v katerem živi, ne bi smelo prisiliti v nošenje verskih simbolov. Takšno siljenje je kaznivo. Pozvali so tudi vlade držav članic Sveta Evrope, naj si prizadevajo za izobraževanje muslimanskih žensk o njihovih pravicah in tudi za izobraževanje njihovih družin in življenjskih skupnosti ter jih spodbujajo k dejavnejšemu sodelovanju v javnem življenju.
Ne glede na nekatere izjeme, ki jih je Svet Evrope dopustil, je odločitev, da prepove vsaj splošne prepovedi nošenja burk in nikabov, dober začetek. Gre za vprašanje, ki bi ga bilo treba poglobljeno analizirati in ne bi smelo biti odvisno od posameznih ministrov, parlamentov ali celo javnega mnenja v posameznih evropskih državah.
Omenjena odločitev je bila torej sprejeta soglasno, to pomeni, da je zanjo glasoval tudi eden izmed slovenskih predstavnikov v skupščini, prvak SNS Zmago Jelinčič, ki je bil prejšnji teden v Strasbourgu. Borec proti džamiji Zmago Jelinčič je na glasovanju sodeloval in očitno ni nasprotoval širšemu dokumentu na temo islam, islamizem in islamofobija, ki je vključeval tudi stališče o burkah.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.