Deja Crnović

 |  Mladina 26

Čipkasta geografija

Kako so čipkarji Malto postavili na Sicilijo

Evropa v čipki

Evropa v čipki
© Borut Peterlin

Te dni je bila v državnem zboru na ogled razstava Evropa v čipki, za katero so slovenski klekljarji sklekljali zastave evropskih držav, za vrhunec pa še zemljevid Evrope s pripadajočimi zastavami. Na sicer lični razstavi pa je opaziti tudi nekaj nerodnosti. Na zemljevidu Evrope v klekljarski različici je nekaj geografskih netočnosti. Tako si je zastava občine Žiri prislužila častno mesto na zemljevidu Evrope (takoj pod slovensko), prav tako si je častno mesto pridobila Malta. Na Siciliji.
Evropa v čipki je sicer nastala v okviru Slovenskih klekljarskih dni v Žireh. Pod strokovnim mentorstvom Marice Albreht je klekljalo 26 ljudi, dela pa so se lotili že oktobra lani. »Z izbrano temo so porušili tradicionalno izdelavo klekljane čipke, saj niso imeli vzorcev s klekljarskimi tehnikami, ampak le barvne slikovne predloge. V klekljanih simbolih Evropske unije je več kot deset tisoč ur dela, je veliko veselja in navdušenja, pa tudi jeza in celo solze,« so o razstavi zapisali na spletni strani državnega zbora.
Nekaj težav so klekljarjem povzročili barvni odtenki, saj sta na zemljevidu zastavi Nizozemske in Luksemburga prikazani kot identični, čeprav sta modra in rdeča barva v luksemburški zastavi sicer svetlejši. Podobno se je klekljarjem zalomilo pri avstrijski in latvijski zastavi. Ti dve sta si res podobni, a rdeča v latvijski zastavi je temnejša, bel pas v sredini pa nekoliko ožji. Klekljarjem so jo očitno zagodli barvni odtenki, o protestih Malte in Italije pa ni bilo slišati. Zlahka si lahko predstavljamo, kako bi se na podobno zadrego odzvala Slovenija.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.