Vetrnice so bliže, a še vedno daleč

Agencija za okolje je ponovno izdala okoljevarstveno soglasje za gradnjo vetrne elektrarne na Volovji rebri

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) se je v ponovljenem postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja za gradnjo vetrne elektrarne na Volovji rebri spet odločila v korist investitorja, Elektra Primorska, pri tem pa ni upoštevala ne starih ne novih dejstev, ki jih je predstavilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS), odločen nasprotnik gradnje že od vsega začetka. V novem postopku, v katerem je DOPPS vendarle lahko sodeloval kot stranka v postopku, je ARSO prvotno pozitivno odločbo izpred štirih let pustil v veljavi. To zdaj načeloma pomeni, da ovir za gradnjo vetrne elektrarne ni več.
V Elektru Primorska pravijo, da so ponovno pozitivno odločitev agencije »pričakovali, glede na to, da DOPPS ni predstavil novih dejstev, ki bi lahko vplivala na drugačen izid postopka«. Poslovni interes za postavitev elektrarne ostaja nespremenjen, pri tem pa še poudarjajo, da »zaveze Slovenije do Evropske unije glede deleža energije iz obnovljivih virov držijo, ob neizpolnjevanju teh zavez nas vse čakajo visoke finančne sankcije«.
Varstveni ornitolog Tomaž Jančar iz DOPPS-a odgovarja, da je izjava o nepredložitvi novih dokazov »predvsem duhovita izjava«. Novih dejstev o množičnosti ptičje populacije in številnosti preletov tistega območja, ki jih je društvo pridobilo v raziskavi leta 2007, ARSO v obnovljenem postopku ni upošteval, češ da tega ne dovoljuje zakonodaja. Ta, nova dejstva pa kažejo, da je ptičja populacija na tistem območju bistveno drugačna, bistveno večja, kot je pokazal popis, ki ga je pred tem naročil investitor. »Neupoštevanje novih dejstev je nesmisel, četudi je agencija pravno postopek izpeljala pravilno. Šteje namreč aktualno stanje, ne pa neažurirani podatki izpred petih ali več let,« je prepričan Jančar.
To zdaj pomeni konec neke zgodbe za DOPPS in ptičjo populacijo na Volovji rebri? Jančar pravi, da ne: »Zdaj se za nas postopek pravzaprav šele začenja, saj je postopek vsa ta leta tekel brez nas in smo šele zdaj v položaju, da se lahko vsebinsko pritožimo na odločbo.« O pritožbi bo kot drugostopenjski organ odločalo ministrstvo za okolje in v DOPPS-u upajo, da bo njegova odločitev zakonita in poštena. Če pa se to ne bo zgodilo, bodo sprožili upravni spor. Če bo za društvo neugodna tudi druga odločitev, bodo izčrpana vsa pravna sredstva po domačem pravu in bo DOPPS lahko vložil pritožbo na evropsko komisijo.
Vendar v tem primeru ni nujno, da vetrne elektrarne ne bodo stale. Pravnomočnost odločbe namreč zadržijo samo pravne poti po domačem pravu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.