Luka Lukič

 |  Mladina 26

Tudi poslanci špricajo

O neopravičeni odsotnosti poslancev

Prazne klopi med slavnostno sejo

Prazne klopi med slavnostno sejo
© Borut Peterlin

Poslanska funkcija prinaša številne privilegije, ki so pogosto predmet kritik in polemik. Poleg imunitete, službenih telefonov, cene kosila v poslopju državnega zbora lahko na seznam privilegijev, ki so deležni burnih odzivov, mirno dodamo še fleksibilen urnik.
Po zakonu imajo poslanci dolžnost udeležbe na sejah državnega zbora in delovnih teles. Toda pri izpolnjevanju te dolžnosti so vse prej kot vestni. Prisotnost se preverja le, če pri glasovanju zbor ni sklepčen. Kadar je tako, se trikrat preveri prisotnost. Poslanci, ki o svoji odsotnosti niso vnaprej obvestili predsednika državnega zbora, se po tem preverjanju štejejo za neopravičeno odsotne in so »kaznovani« z odtegnitvijo od plače. Odtegnejo jim približno 200 evrov (odvisno od dodatnih funkcij poslanca), v tekočem mandatu pa so tako »kazen« izrekli 79-krat na treh od skupno 41 (rednih in izrednih) sej državnega zbora.
Toda tudi pri kaznovanju nespoštovanja službenih obveznosti ne gre brez političnih razprtij. Po besedah poslanca SDS Andreja Vizjaka je na lanski seji njegova poslanska skupina napovedala obstrukcijo, a tega po Vizjakovih besedah predsednik državnega zbora kasneje ni upošteval, ker je nastopil s tako interpretacijo poslovnika, da obstrukcija pri glasovanju o dnevnem redu ni mogoča. »Zato se mi zdi tak način preverjanja prisotnosti nekorekten, ker se lahko zgodi, da si kaznovan, čeprav si fizično prisoten in zgolj ne glasuješ,« dodaja Vizjak.
Poleg opozicijskih poslancev je bilo tedaj kaznovanih še več poslancev koalicijskih strank. Med drugimi tudi poslanec SD Luka Juri, ki je dvakrat neopravičeno izostal s sej. Juri je povedal, da je šlo takrat za postopkovno glasovanje in da je v tistem času pač imel druge sestanke. Dodal je še, da po njegovem »obvezna udeležba ne bi pripomogla k večji kakovosti sej«. Oba, Juri in Vizjak, poudarjata, da delo poslanca poteka tudi zunaj državnega zbora in da je tam pogosto mogoče narediti veliko več kot na sejah. Končno sodbo o delu poslanca pa tako ali tako izrečejo volivci na volitvah.
Že mogoče, da lahko poslanec opravi veliko političnega dela tudi zunaj državnega zbora, toda pravila jasno predpisujejo dolžnosti. Poleg tega poslovnik poslancu omogoča, da o tem, da se njegove različne delovne obveznosti časovno prekrivajo, obvesti predsednika državnega zbora in se tako izogne kazni. Toda ne glede na to možnost in tudi razmeroma visoko kazen, pravi Juri, včasih obveznosti pridejo nepredvideno in takrat se sam odloči tvegati.
A kazni navkljub so poslanci privilegirani. Zakon o delovnih razmerjih, ki velja za večino tistih, ki jih poslanci zastopajo, denimo delodajalcu omogoča, da po petih dneh neopravičenih izostankov delavca odpusti. Prav tako se prisotnost na delovnem mestu navadno ne preverja le v izjemnih primerih, ko manjka polovica delavcev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.