Tjaša Zajc

 |  Mladina 28

Dvojna merila

Gregor Virant in njegova slaba vest

/media/www/slike.old/mladina/mvirantb5.jpg

© Borut Peterlin

Ob odstopu ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika se je znova odprlo vprašanje, na kakšne načine politiki izkoriščajo tisto, »kar jim pripada po zakonu«.
Nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant je v Odmevih opozoril na spornost lastništva ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča v Ultri, ki je pri nas dobila posel enotne mestne kartice Urbana. Minister pač ne bi smel sodelovati v naročilih javnega sektorja, je poudarjal Virant.
Golobič se je na izjavo odzval že naslednji dan in Viranta označil za »moraličnega poštenjaka«, ki je še leto dni po prenehanju ministrske funkcije prejemal nadomestilo za plačo. Kar je res. Teh nadomestil je bilo po podatkih urada za komuniciranje za več kot 36.000 evrov, in to ni bil edini dohodek nekdanjega ministra.
Virant pravi, da je bil do nadomestila upravičen, ker se ni mogel redno zaposliti pri svojem prejšnjem delodajalcu, Fakulteti za javno upravo. Ker mu ljubljanska univerza ni priznala habilitacije sveta za visoko šolstvo, se je na fakulteti zaposlil šele konec februarja letos, pojasnjuje. »Torej približno tri mesece po prenehanju prejemanja nadomestila nisem imel redne zaposlitve. V času prejemanja nadomestila sem res honorarno opravljal pedagoško delo in sodeloval pri dveh projektih v tujini. S tem po mojem mnenju ni nič narobe.«
In teoretično s tem res ni nič narobe. Je pa nenavadno, da se je točno proti takemu ravnanju Virant kot minister zavzemal: pripravil je zakon, ki bi obdobje prejemanja nadomestila z enega leta skrajšal na šest mesecev. A zakon ni bil sprejet.
Ko je predlog odneslo iz državnega zbora, ga je, kot kaže, odpihnilo tudi iz njegove zavesti, saj je v nedavnem intervjuju za portal razgledi.net dejal: »Ker sem prej štiri leta družino na nek način pošteno puščal na cedilu, sem se ji zdaj vsaj malo oddolžil tako, da sem od države vzel, kar mi po zakonu pripada. In moram priznati, da nimam na ta račun nič slabe vesti.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.