Deja Crnović

 |  Mladina 28

Verniki spet užaljeni

Ruska kustosa oglobljena zaradi bogokletne umetnosti

Moskovsko sodišče je v ponedeljek dva ruska kustosa, Jurija Samodurova in Andreja Jerofejeva, spoznalo za kriva namernega žaljenja verskih čustev in jima naložilo kazen: 5137 evrov Samodurovu in 3800 evrov Jerofejevemu. Jerofejev in Samodurov sta organizirala razvpito razstavo Forbidden art (Prepovedana umetnost), ki je v Rusiji dvignila veliko prahu zaradi domnevno spornih slik. Vernike, predvsem pa skrajno nacionalistično skupino, ki je vložila tožbo, je najbolj vznemirila slika Jezusa z glavo Miki Miške, predelava oglasa za Coca Colo, kjer je nad Jezusovim obrazom dodan slogan This is my blood (To je moja kri), ikona Device Marije, prekrita s kaviarjem, in na križ pribit Lenin.
Razstava Forbidden art je leta 2007 v Sakharovem muzeju, centru za človekove pravice, poimenovanem po ruskem disidentu in jedrskem fiziku Andreju Sakharovu, predstavila dela, ki so jih druge moskovske galerije zavrnile. Da se je na razstavi znašlo toliko umetniških del z motivom Jezusa in Device Marije, je zgolj odraz stanja na umetnostnem trgu v Rusiji, kjer ortodoksna cerkev od razpada Sovjetske zveze opazno pridobiva moč. Sakharov muzej se tako ni prvič znašel v nemilosti zlahka razžaljene verne javnosti. Leta 2003 je moral Samodurov, takrat še direktor muzeja, že plačati 2864 evrov kazni zaradi spodbujanja verskega sovraštva z razstavo Caution: Religion! (Pozor, religija!), ki pa je bila predčasno umaknjena, ker so se ministranti vandalsko znesli nad nekaterimi razstavljenimi deli.
Državno tožilstvo je sicer za Jerofejeva in Samodurova zahtevalo tri leta zaporne kazni, obtožilna sodba pa je kljub temu nekatere presenetila, saj celo ruski minister za kulturo trdi, da sta kustosa nedolžna, marsikdo pa že opozarja na posledice, ki bi jih sodba utegnila imeti za ruski trg umetnin.
Celo bolj kot absurdnost obtožbe pa znova preseneča gorečnost nasprotnikov tovrstne umetnosti. Jerofejev je sodišče označil za psihiatrično ustanovo, ki jo je moral obiskati enkrat na teden, medtem ko so mu v času procesa pljuvale v obraz užaljene stare gospe. Na sodišču so ga ruski poslanci večkrat spomnili tudi na srhljiv primer Anne Alchuk, kustosinje omenjene razstave Caution: Religion!; njeno truplo so namreč našli v berlinski reki leta 2008. Čeprav naj bi Alchukova naredila samomor, soprog za njeno smrt krivi proces, ki je potekal zaradi razstave.
Sicer pa pretirani odzivi na tako imenovano bogokletno umetnost niso nič novega. Najstniki so leta 1997 v avstralski galeriji s kladivi napadli fotografijo Piss Christ, ki jo je deset let prej posnel Andres Serrano. Na fotografiji je bil plastičen Jezus, potopljen v kozarec avtorjevega urina.
Prava moralna panika je pred dvanajstimi leti zajela tudi Slovenijo, ko je glasbena skupina Strelnikoff na ovitku albuma Bitchcraft upodobila Marijo, ki v naročju drži podgano. Ovitek je javno obsodil takratni nadškof Rode, tisoči pa so zahtevali ovadbo avtorjev. Skupna kazenska ovadba je bila na sodišču zavrnjena.
Čeprav iz preteklih primerov, tudi karikatur preroka Mohameda, vemo, da se razburjenje zaradi bogokletne umetnosti lahko konča tudi s smrtnimi grožnjami, je Rusija ta teden pokazala, da lahko pri preganjanju umetnosti, ki ne godi cerkvi in vernikom, odločilno pomaga tudi država; bodisi z zakonodajo ali pa s podleganjem pritiskom cerkve in drugih skrajnih skupin.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.