Vanja Pirc

 |  Mladina 28

Razpis za enega izbranca

Razburjenje ob delitvi sredstev za trajnostni razvoj na področju izobraževanja

Minister Igor Lukšič in otroci

Minister Igor Lukšič in otroci
© Borut Krajnc

Ministrstvo za šolstvo in šport je pretekli ponedeljek zaključilo javni razpis, s katerim je iskalo izvajalca postavitve izvedbenih pogojev za izkustveno izobraževanje učencev in dijakov za trajnostni razvoj. Zveni zapleteno, a iskali so inštitucijo ali skupino inštitucij, ki bi šolarjem omogočila opazovanje in vrednotenje procesov v naravi, s čimer bi se ti lahko naučili, kako pomembne so naravne razmere posameznih pokrajin. Ministrstvo je prejelo šest vlog, nosilec projekta pa do zdaj še ni bil izbran.
Še pred iztekom roka za oddajo prijav je razpis poskrbel za pravo razburjenje. Najprej zaradi tipkarskih napak v razpisnem besedilu, bistveno bolj pa zato, ker naj bi bil razpis slabo pripravljen. Prvi očitek leti že na (pre)kratek rok za oddajo prijav, saj je bil razpis brez predhodne najave objavljen 11. junija, zaključil pa se je 5. julija, torej tri tedne pozneje. Po prepričanju številnih kritikov tako kratko odmerjen čas ni zadostoval za pripravo kakovostne prijave na večletni projekt, dodatno težavo pa je povzročilo dejstvo, da je junij »mesec starih dopustov«, zato nekateri sodelavci prijaviteljev preprosto niso bili dosegljivi. Na ministrstvu na očitek odgovarjajo, da skladnost razpisa s predpisi preverja več služb, ki v tem primeru niso ugotovile neskladnosti.
Še več kritik je pa je povzročila odločitev ministrstva, da vsa razpisna sredstva podeli enemu samemu izbranemu ponudniku. Ogorčenje je toliko večje, ker je na voljo resnično zavidljiva vsota, kar 2,4 milijona evrov. V znanstveni srenji so prepričani, da bi morala ta zadostovati za več projektov, tudi zato, ker gre za edina sredstva, namenjena izobraževanju na področju trajnostnega razvoja v obdobju 2009-2013. Na ministrstvu pa odgovarjajo, da sredstev nikakor ne bo dobil en sam raziskovalec. Dobil jih bo le en sam nosilec projekta, ta pa bo vodil širši projekt, ki bo vključeval mrežo konzorcijskih partnerjev.
Raziskovalcem se takšna pojasnila ne zdijo prepričljiva, še bolj nenavadno pa se jim zdi, da bo moral izbrani ponudnik sredstva po projektnih letih razdeliti na skrajno nenavaden način. Izbrani ponudnik naj bi namreč prvo leto prejel 800.000 evrov, tretje leto 1.550.000 evrov, drugo leto, torej sredi projekta, pa le »pičlih« 50.000 evrov. Vse kaže, da gre zgolj za formalnost, saj na ministrstvu pravijo, da bodo za zadnji dve projektni leti skupno namenili 1,6 milijona evrov, dokončna letna poraba pa bo odvisna od tekočega proračuna. A to od prijaviteljev terja dve bilanci, eno »realno« in drugo, pripravljeno zgolj za potrebe razpisa. Ne glede na to, kako bo ministrstvo v prihodnje manevriralo z denarjem, morajo namreč prijavitelji za leto 2011 predvideti le 50.000 evrov stroškov.
Pri tako številnih očitkih ne preseneča, da so se pojavila tudi ugibanja, ali ni razpis nemara pisan na kožo točno določenemu ponudniku. Najpogosteje kažejo s prstom na mariborsko Filozofsko fakulteto, ki bi bila lahko v čislih ministrstva tudi zato, ker tam predava dr. Andreja Barle Lakota, direktorica Urada za razvoj šolstva, ki deluje v okviru ministrstva. Na ministrstvu očitke zavračajo, saj Andreja Barle Lakota ni članica razpisne komisije. Člani komisije sicer s podpisom jamčijo, da niso v konfliktu interesov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.