Posvojitve brez poroke?

O političnosti ureditve zakonske zveze in pravnosti ureditve posvojitve v predlogu nove družinske zakonodaje

Doc. dr. Andraž Teršek, predavatelj in raziskovalec na fakultetah, strokovnjak za ustavno pravo

Doc. dr. Andraž Teršek, predavatelj in raziskovalec na fakultetah, strokovnjak za ustavno pravo
© Borut Krajnc

Najverjetneje sta definicija zakonske zveze in možnost posvojitve otrok pomembnejša, tudi kontroverzna elementa novega predloga družinske zakonodaje. V javnih pogovorih in polemikah o teh vprašanjih se prepogosto pozablja na pomembno ustavnopravno razliko med obema vprašanjema. Velja jo pojasniti.
Političnost zakonske zveze
Tradicionalno evropsko razumevanje zakonske zveze se omejuje na skupnost moža in žene. To potrjujejo tudi nekatere odločbe Evropskega sodišča za človekove pravice: Draper, Rees, Lindsay, Cossey, McMichael ter Sheffield in Horsham, vsi proti Združenemu kraljestvu.
Za pravni pogled na ta problem je odločilen odgovor na vprašanje, ali je mogoče utemeljiti razumen argument proti razširitvi definicije zakonske zveze na istospolne pare. Takšen razumen argument lahko prepoznamo v ugotovitvi, da je zakonska zveza tista življenjska skupnost, kjer se osebi različnih spolov označujeta za moža in ženo. Pa tudi v dejstvu, da je po naravni poti prokreacija mogoča samo med osebama različnega spola. Ob tem je tudi pomembno, da se pravice, ki gredo zakoncema zaradi življenja v zakonski zvezi, lahko zagotovijo istospolnim parom tudi, če se njihova partnerska skupnost drugače poimenuje.
Ta izhodišča se lahko legitimno uporabijo kot argumenti za pojasnilo, da morebitne ohranitve veljavne definicije zakonske zveze kot zveze med možem in ženo ni mogoče označiti za protipravno, protiustavno ali protikonvencijsko ravnanje. S temi argumenti lahko državni zbor kot zakonodajalec legitimno utemelji svoj morebitni interes, da bi ohranil veljavno definicijo zakonske zveze kot zveze med možem in ženo. Teh argumentov ni mogoče kar tako zavrniti kot pravno nepomembnih ali jim očitati iracionalnost, diskriminatornost in ustavno nesprejemljivost. Zato je mogoče o zakonski definiciji zakonske zveze še vedno govoriti kot o pretežno političnem vprašanju.
Tudi ustavno sodišče bi lahko odločilo, da je vprašanje definicije zakonske zveze politično vprašanje. Oziroma, to sodišče bi lahko odločilo, da je treba to vprašanje pustiti v domeni vsakokratne politične presoje (ocene) zakonodajalca in da ohranitev veljavne definicije zakonske zveze kot zveze med možem in ženo ne pomeni protiustavne kršitve temeljnih ustavnih pravic in svoboščin istospolnih parov. V tem primeru bi se o tem vprašanju načeloma lahko odločalo tudi na referendumu.

Pravnost posvojitve

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.