Urša Marn

 |  Mladina 29  |  Politika

Obtožena Bavčar in Šrot

Tožilci so pohiteli in obtožnice vložili kar mimo sodišča

Bavčar pravi, da je žrtev konstrukta

Bavčar pravi, da je žrtev konstrukta
© Borut Krajnc

Dobra dva meseca po tistem, ko so kriminalisti generalne policijske uprave končali več kot leto dni trajajočo preiskavo, povezano s financiranjem spodletelih menedžerskih odkupov v Istrabenzu in Pivovarni Laško, je skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala na ljubljansko okrožno sodišče vložila več obtožnic, tudi obtožnici zoper nekdanjega prvega moža Istrabenza Igorja Bavčarja in nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota. Poleg Bavčarja in Šrota je obtoženih še sedem fizičnih in šest pravnih oseb, ki jim tožilci očitajo več kaznivih dejanj v zvezi z menedžerskim prevzemom Istrabenza in Pivovarne Laško: od zlorabe položaja ali pravic, ponarejanja ali uničenja poslovnih listin do pranja denarja ter pomoči pri teh kaznivih dejanjih. Skupaj naj bi bilo povzročene za 135 milijonov evrov škode. Po ugotovitvah kriminalistov naj bi tako Bavčar kot Šrot lastninjene Istrabenza oziroma Pivovarne Laško financirala z denarjem, ki ni bil njun. Bavčar naj bi ga pridobil z verižno preprodajo 7,3-odstotnega paketa delnic Istrabenza, Šrot pa naj bi finančno izčrpaval podjetja iz pivovarske skupine. Obtožbe so sicer znane že od septembra lani, ko so pri Bavčarju in Šrotu ter v družbah, v katerih in s katerimi sta poslovala, potekale hišne preiskave. Kriminalistična policija je ovadbe vložila sredi maja, sodišče pa bi moralo po lastnih zagotovilih o začetku uradne preiskave odločiti do konca junija. Ker so še v ponedeljek, ko so se začele sodne počitnice, na sodišču zatrjevali, da glede zadeve ni nič novega, se je posebna skupina tožilcev odločila, da preskoči fazo sodne preiskave in obtožnico zoper osumljene vloži neposredno po kriminalistični preiskavi. Po mnenju poznavalcev to priča o tem, da imajo tožilci na voljo že dovolj dokazov oziroma da je primer trden. A nekateri drugi opozarjajo, da je bilo pri preiskavah storjenih toliko procesnih napak, da bi zaradi njih zadeva na sodišču utegnila pasti. Nedvomno je vložitev obtožnice mimo sodišča precej tvegana poteza, saj je očitana kazniva dejanja treba dokazati s tem, kar je tožilstvo nabralo do zdaj, to pa morda ne bo zadostovalo za obsodbo. Zdaj so na potezi obtoženci, ki se lahko pritožijo, in če sodišče ugovor zavrne, postane obtožnica pravnomočna. Šele nato sledi sodna obravnava.
Šrot obtožnice za zdaj ne komentira, je pa toliko zgovornejši Bavčar. Jadikuje, da je obtožnica vložena v času sodnih počitnic, kar naj bi bil dokaz več, da gre za političen proces. »Ta proces, ki je bil začet na podlagi ovadbe, ki sta jo zoper mene vložila Damjan in Zoran Janković, je čisti konstrukt,« je v sporočilu za javnost zapisal Bavčar, dodal pa je še: »Milan Kučan je pred kratkim dejal, da obstaja samo ena pravna država. Strinjam se, da. Ena za Zorana Jankovića, kjer ovadbe zoper njega tri leta čakajo v predalu in se potem zgubijo v Postojnski jami, in druga za Igorja Bavčarja, kjer na podlagi Jankovićeve ovadbe vse poteka ekspresno, kar med sodnimi počitnicami.« Pomenljivo je, da Bavčar v izjavi za javnost govori o pravni državi dveh hitrosti, niti z besedico pa se ne odzove na očitana kazniva dejanja, s katerimi naj bi Istrabenzu povzročil milijonsko škodo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.