Staš Zgonik

 |  Mladina 29

Loooooososi

Bliža se odobritev prvih gensko spremenjenih živali za prehrano

Od mlade do odrasle ribe enkrat hitreje

Od mlade do odrasle ribe enkrat hitreje
© AquaBounty

Čeprav so odobritev prve gensko spremenjene živali, namenjene za prehrano, napovedovali že za lansko leto, se to ni zgodilo, letos jeseni pa naj bi se vendarle uresničilo. Čast bo verjetno pripadla lososu, ki zaradi genskih sprememb raste enkrat hitreje kot njegov divji sorodnik. Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) naj bi jeseni pripravila javno predstavitev mnenj v zvezi z lososom, kar najpogosteje pomeni, da je odločitev blizu.
Lastnik patenta za gensko spremenjenega lososa, poimenovanega AquaAdvantage, je podjetje AquaBounty iz ameriške zvezne države Massachussets. Gre za atlantskega lososa z dodanimi geni za ustvarjanje rastnega hormona iz druge vrste lososa, ki mu omogočajo hitrejšo rast, sicer pa se ne razlikuje od svojih »naravnih« vrstnikov. Zadeva je videti precej obetavna. Glede na prekomeren ribolov, ki zadnja leta ogroža vse več ribjih populacij, je zagotavljanje ponudbe ob neprestano rastočem povpraševanju po ribjem mesu vedno težje. Že danes je skoraj polovica rib, zaužitih po svetu, gojena. Hitrejša rast lososov bi seveda lahko precej povečala ponudbo, hkrati pa dodobra oklestila stroške gojiteljev. Razvijali naj bi že tudi gensko spremenjeno postrv.
Kot pri vseh gensko spremenjenih organizmih, namenjenih za prehrano, so nasprotniki glasni tudi v tem primeru. Glavna skrb, poleg nikoli dokazane škodljivosti za človeško telo, je, da bi se gensko spremenjeni lososi po nesreči znašli v divjini, kjer bi zaradi hitrejše rasti seveda zlahka premagovali in sčasoma izrinili naravno populacijo. Ena od študij je celo ugotovila, da bi samo 60 gensko spremenjenih primerkov, ki bi se razmnoževali v populaciji 60 tisoč divjih rib, v 40 generacijah povzročila izginotje divje vrste. V podjetju AquaBounty odgovarjajo, da so znanstveniki v tem primeru preučevali majhne sladkovodne ribe, ki odrastejo v 56 dneh in se nato drstijo vsak dan do smrti, medtem ko lososi za dosego spolne zrelosti potrebujejo več let in se večinoma drstijo le enkrat v življenju. Sploh pa, poudarjajo, nameravajo tržiti izključno ikre sterilnih samic, zato bo razmnoževanje nemogoče. Ker bodo gensko spremenjene losose gojili v zaprtih bazenih na kopnem, bo verjetnost za kakršnokoli »okužbo« naravne populacije še toliko manjša. Vendar so tudi v primeru razlitja nafte v Mehiškem zalivu vsi pristojni zatrjevali, da ni razlogov za skrb. Zato nasprotniki zagotovilom ne verjamejo in napovedujejo izrabo vseh pravnih poti za preprečitev odobritve dovoljenja za trženje.
Kot so nam zatrdili v podjetju AquaBounty, sicer za zdaj nimajo načrtov za prodor na evropsko tržišče, kjer bi bilo prepričevanje pristojnih organov in javnosti o neškodljivosti gensko spremenjenega lososa še toliko težje.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.