Vanja Pirc

 |  Mladina 29

”Cigan kot politična psovka”

SNS je ovadila filmskega ustvarjalca, ker je opozoril na nestrpnost njenega predsednika do Romov

Filip Robar Dorin

Filip Robar Dorin
© Borut Peterlin

V marčevski številki revije Park, ki jo izdajajo novomeški študentje, smo lahko zasledili daljši intervju z znanim novomeškim filmskim ustvarjalcem Filipom Robarjem Dorinom. Kot avtor številnih igranih filmov in dokumentarcev se je Robar Dorin pogosto loteval zgodovinskih tem, denimo povojnih pobojev, ki jih je raziskoval še pred osamosvojitvijo, in tudi tem, povezanih s človekovimi pravicami. Slednje je med drugim obdelal v filmih o slovenskih Romih, v katerih je opozarjal na njihovo prepočasno vključevanje v družbo. Pozorno spremljanje romske problematike je pripeljalo do tega, da je bilo prav na njegovo pobudo v Novem mestu ustanovljeno prvo romsko društvo v Sloveniji. Bil je tudi eden redkih, ki so javno obsodili grozilne letake, namenjene romski skupnosti, ki so se pred leti pojavili v dolenjski prestolnici.
Tudi revija Park je velik del intervjuja posvetila pogovoru o romski manjšini in njenem sobivanju z večinsko populacijo. Robarja Dorina so med drugim vprašali, ali mu je hudo, ko sliši, da nekateri Rome imenujejo Cigani, in odgovoril je, da mu je seveda hudo, kadar je očitno, da gre pri tem za zaničevanje ali škodoželjnost. »To je etnološki pojem, ki ima svojo zgodovino, ima svojo vrednost. Tudi številni Romi rečejo, saj mi nismo Romi, mi smo Cigani. Vendar je treba vedeti, da neki nacionalistično nastrojen politik, populistični nasilnež, kot je na primer Zmago Jelinčič Plemeniti, izreče besedo Cigan kot žaljivko. Takšno izražanje je odraz sovražnosti, nestrpnosti,« je v intervjuju povedal Robar Dorin. Dodal je, da uporaba besede Cigan z veliko začetnico sicer ni žaljiva, »če pa je napisana z malim C ali izgovorjena tako, da je jasno, da ima govorec v mislih negativno vrednostno opredelitev, potem je to čisto navadna politična psovka. Prav to v svojih populističnih nastopih uporablja voditelj Slovenske nacionalne stranke.«
Kritične besede Robarja Dorina niso bile preslišane, zanimivo pa je, da so jih šele nedavno opazili tudi v Jelinčičevi SNS, kjer so jih označili kot tako »zaničljive in objektivno žaljive«, da so prejšnji teden na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani vložili celo kazensko ovadbo zoper filmskega ustvarjalca. Očitajo mu storitev kaznivega dejanja razžalitve Jelinčiča, zaradi česar mu grozi denarna kazen ali zapor do šestih mesecev. Robar Dorin ovadbe za zdaj ne želi komentirati, saj je še ni prejel. Odziv SNS ga ni presenetil, čudi ga le, da se niso oglasili že pri njegovih prejšnjih zavzemanjih v zvezi z romsko problematiko.
Če se bo primer nazadnje preselil na sodišče, bomo vsekakor priča zanimivemu procesu, saj bo moral za svoja dejanja odgovarjati tisti, ki je opozarjal na nestrpne besede ovaditelja. To bi bilo toliko bolj nenavadno, ker sta bila Jelinčič in SNS v javnosti nemalokrat deležna kritik zaradi njunega odnosa do romske manjšine, pa tudi do drugih obrobnih skupin. Pred leti se je, denimo, na vratih poslanske skupine SNS znašel napis »Izbrisani vabljeni na ples, igral vam bo Jelinčič na puškomitraljez!«, ki ga je takratni varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek označil kot sovražni govor, a zanj nihče ni odgovarjal, saj krivca menda ni bilo mogoče izslediti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.