Tjaša Zajc

 |  Mladina 29  |  Družba

Kaj je socialno podjetništvo?

Socialno podjetništvo je vrsta družbeno odgovornega podjetništva, ki si v prvi vrsti prizadeva za ustvarjanje javnega dobrega. Tovrstna podjetja niso del javnega ali zasebnega sektorja, zaposlujejo pa šibkejše družbene skupine, pri katerih želijo preprečiti socialno izključenost ali trajno brezposelnost. V Tovarni dela bodo novo delo dobili mladi v starosti od 17 do 25 let, ki so težje zaposljivi, imajo nižjo izobrazbo, ali so že daljši čas prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje, je potrdila predstavnica DSP Centra Polona Marinček, zadolžena za promocijske aktivnosti in obveščanje javnosti. Za projekt sicer skrbijo trije partnerji: Društvo za razvoj socialnih programov in socialnega podjetništva DSP Center, Vzgojno-izobraževalni zavod VIZ Višnja Gora, ki bo poskrbel za izobraževanje mladih, in pa družba Centerkontura, ki deluje na področju poslovnega in kadrovskega svetovanja, zaposlovanja ter usposabljanja, aktivna predvsem pri zaposlovanju in usposabljanju invalidov, težje zaposljivih oseb in oseb s posebnimi potrebami. Za ustvarjalne ideje in stik z lokalnim prebivalstvom je zadolžena skupina ustvarjalcev Grupa, ki se je projektu pridružila pozneje.
In financiranje? Tovarna dela je sredstva za zagon gostilne v višini nekaj več kot 249.000 evrov pridobila od Evropskega socialnega sklada (ESS) in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. S tem denarjem bo do novembra 2011 zagotovljen prihodek za pet mladih, ki bodo vodili gostilno. Če bo uspešna, bo njihov zaslužek še večji, predvsem pa si bodo prizadevali, da bi gostilna zaživela. To bi za sodelujoče pomenilo zaposlitev tudi po novembru 2011, ko ne bo več državne pomoči. Do novembra partnerji projekta še vedno zbirajo morebitna sponzorska ali donatorska sredstva, kar pa je težko. Kot pravi vodja projekta Tovarna dela, Stevan Stavrević, se pri nabavi materiala skušajo dogovoriti za popuste. »Da bi dobili vse zastonj, pa je v tem času nemogoče.«
Cilj socialnega podjetništva je, da sodelujoči dobijo denarno pomoč, podobno nadomestilu za brezposelnost, ob tem pa so družbeno koristni, saj delajo in hkrati ostajajo privlačni za trg dela. V Sloveniji je v pripravi tudi zakon o socialnem podjetništvu, ki bo uredil pravno, finančno in poslovno podporno okolje za nadaljnji razvoj ter opredelil nekatere olajšave, ki bi jih imeli podjetniki, če bi se odločili za tovrstno dejavnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.