Tjaša Zajc

 |  Mladina 30

Veliko dela za nič?

Študenti žrtve plačilne nediscipline

/media/www/slike.old/mladina/mservisb5.jpg

© Borut Peterlin

Med počitnicami naj bi študenti delali več. Pri izbiri delodajalca pa morajo biti pozorni, saj veliko podjetij zaslužkov ne izplača ali pa z izplačili zamujajo. Na strani www.neplacniki.info je recimo navedenih 429 podjetij, ki z izplačili zamujajo že več kot 60 dni.
Študentje predstavljajo eno bolj ranljivih skupin trga dela, podjetje jih lahko kadarkoli odslovi, nimajo pravice do regresa in sindikalnih pravic, niso upravičeni do kritja stroškov prevoza na delovno mesto, v najslabšem primeru pa jim delodajalec ne plača opravljenega dela. Na e-Študentskem servisu pojasnjujejo, da s plačilom v trenutni gospodarski situaciji zamuja že več kot polovica podjetij. Vendar študenti tega ne občutijo, saj servis 90 odstotkov zaslužkov založi iz rizičnega sklada.
Plačilna nedisciplina pa ne povzroča skrbi le študentom, temveč tudi servisom. Carmen Vodovnik z e-Študentskega Servisa pravi: »V e-Študentskem Servisu že več kot četrtino delovnega časa porabimo za izterjavo zaslužkov dijakov in študentov. V preteklem letu smo kar 35.000 ur dela porabili za izterjavo, opravili smo več kot 150.000 telefonskih klicev, poslali 40.000 pisnih opominov in po sodni poti izterjevali plačila od skoraj 500 delodajalcev.«
In kako se nevšečnostim z delodajalci izogniti? Študentski servisi članom svetujejo, da se o bodočem delodajalcu pozanimajo na strani www.neplacniki.info, na straneh Ajpesa lahko preverijo morebitne blokade na transakcijskih računih, številne koristne informacije pa so dostopne tudi na forumih. Pomembno je, da se študent z delodajalcem natančno dogovori o vseh pogojih dela, o urni postavki, trajanju, zahtevah, dodatnih pogojih in tudi o roku, v katerem lahko pričakuje plačilo. Le tako se lahko izogne nesoglasjem. Še bolj pomembno pa je, da pred začetkom dela delodajalec študentu potrdi in podpiše en izvod napotnice.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.