Borut Mekina

 |  Mladina 30

Odkopali Ceauşescuja

In ugotovili, da je zares mrtev

Zgodba o romunskem diktatorju Nicolaeju Ceauşescuju in njegovi ženi Eleni se je za večino Romunov končala s televizijskim posnetkom 25. decembra 1989, ki prikazuje usmrtitev predsedniškega para. Strelski vod vojaškega sodišča ju je po hitrem postopku usmrtil, potem ko sta ob demonstracijah pobegnila iz Bukarešte. A za Ceauşescujeve sorodnike, smo izvedeli minuli teden, se je zgodba o iskanju očeta tedaj šele začela.
Da se razjarjeni Romuni ne bi znesli nad trupli, je namreč vojska par skrivoma pripeljala na civilni del vojaškega pokopališča Ghencea v Bukarešto. Vendar na pokopališču tedaj ni bilo prostora, zato so ju pokopali kar ob potki. Trdnih dokazov, da je diktatorski par tam zares pokopan, družina nikoli ni dobila, dvom pa je vzbujal tudi način prevoza predsedniških trupel v Bukarešto. Iz mesta Trgovište, kjer so ju ustrelili, sta bila namreč v Bukarešto prepeljana s helikopterjem, in ker na letališču še ni bilo mrliškega avta, so ju za nekaj časa skrili v bližini. Zaradi teh neznank je hčerka diktatorja že leta 2005 sodišče zaprosila za odprtje groba.
A dvomov, da sta Nicolae in Elena res pokopana na mestu, kjer se še danes občasno zbira manjša skupina Ceauşescujevih privržencev, zdaj ni več. Analiza DNK, ki jo je naročila družina, sicer še ni zaključena, trajala naj bi kar šest mesecev, a Ceauşescujev zet - hčerka je medtem umrla - Mircea Oprean je že sporočil, da je na truplu, ki so ga odkopali, prepoznal strelne rane in luknje na oblačilih. Med drugim je družina ugotovila, da diktator ni bil pokopan po krščansko, ampak le položen v žagovino. Ko bo DNK analiza potrdila istovetnost, naj bi sledil pravi, krščanski pogreb.
Sicer pa je zgodba o odprtju Ceauşescujevega groba te dni pritegnila neverjetno pozornost Romunov. V krizi, ki je to državo zelo prizadela, namreč narašča število nostalgikov, ki sanjajo o krutem romunskem komunizmu - ko v Bukarešti ni bilo olja in sladkorja, ko so v vrstah za meso stali že ob dveh zjutraj, a so imeli vsaj službe, pravijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.