”Ne pozabit Gaze!”

Otroci iz Gaze kmalu tudi na hip-hop albumu

Reper Zlatko in otroci iz Gaze

Reper Zlatko in otroci iz Gaze
© MATIC ZORMAN

Prejšnji petek je Slovenijo zapustila tretja skupina desetih palestinskih otrok, starih od 9 do 17 let, ki so jih v ljubljanskem Rehabilitacijskem centru Soča en mesec zdravili zaradi težkih poškodb, ki so jih utrpeli v različnih obdobjih vojne v Gazi. Slovo, ki se je vleklo od Soče do brniškega letališča, od koder so poleteli v Jordanijo, je bilo mučno za vse: zdravstveno osebje, prostovoljce, ki so z njimi preživljali večino časa v Sloveniji, predvsem pa za otroke, ker so se morali vrniti nazaj domov, nazaj v zapor, kot nekateri izmed njih pravijo Gazi. Njihov obisk Slovenije bo gotovo ostal v globokem spominu ljudi, ki so jih srečali in jim pomagali, širša javnost pa bo lahko kmalu slišala njihove zgodbe v obliki hip-hop komada z naslovom »Ne pozabit Gaze«, ki ga je sestavil ljubljanski reper Zlatko.
Komad sestavljajo sporočila, ki so jih otroci napisali v času bivanja v Soči, ta pa odražajo njihove vtise o miru, Sloveniji, njeni naravi, in o vojni, Gazi ter vojaški blokadi. Vendar ne gre zgolj za otroške vtise, gre za stik dveh popolnoma različnih svetov, kar Zlatko jasno nakaže v svojih rimah; denimo: »Nur tukaj, zdravo; rada bi hodila, občudovala naravo; vaše sonce sije, ni blokade, ni stene; vaše ptice so prijazne, naše ptice so jeklene ...« Gre za zgodbo Nur Abu Samre, desetletne deklice, ki ji je naboj poškodoval hrbtenico, zaradi česar je paralizirana v spodnjem delu trupa in nogah ter po vsej verjetnosti nikoli ne bo mogla hoditi brez bergel. V komadu je nanizanih še devet tovrstnih pričevanj otrok, medtem ko je refren Zlatkovo lastno sporočilo: »En svet brez meje, eno sonce vse nas greje; ne pozabit Gaze, ne pozabit Gaze; stopi ti izza blokade, bodi na drugi strani; dovolj je bilo krvavih flekov neopranih ...«
O nastajanju komada Zlatko pravi: »Nekaj časa sem preživel s temi otroki in eden od njihovih skrbnikov, Džabar, ki jih je spremljal v Sloveniji, je dal idejo. O tem sem že sam razmišljal, bilo je samo vprašanje časa, kdaj mi bo to predlagal kdo z njihove strani. To bi namreč lahko naredil že pri eni od prejšnjih dveh skupin, vendar ne na lastno pest, ne brez njihovega dovoljenja. Džabarjev predlog sem takoj pograbil, stopil v stik s svojo ekipo in komad smo sestavili v dovolj kratkem času, da so ga lahko slišali tudi sami otroci na poslovilnem pikniku. Ko nekaj časa preživiš s temi otroki, se hitro navežeš nanje in prek njihovih zgodb spoznaš, da tukaj, kjer živimo mi - da je to v primerjavi z njihovim svetom rajski vrt. S komadom bi zelo rad tudi zbodel koga, ki tu živi, pa joče, ker ni naredil enega izpita, ali pa ne ve, kam bi z denarjem in podobne malenkosti, ki sploh niso pomembne za življenje. Nekateri od teh otrok so brez ene noge, pa vseeno plešejo, tu pa po diskotekah vidiš zdrave ljudi z obema nogama, ki mrtvo sedijo na stolih in čakajo, da bi jih kdo opazil. Tudi to je ena razlika med našim in njihovim svetom.«
Komad »Ne pozabit Gaze« bo objavljen na naslednji Zlatkovi plošči, ki naj bi izšla v kratkem.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.