Tjaša Zajc

 |  Mladina 30

”Tu smo bili prvi!”

Stanovalci v Novi Gorici nasprotujejo gradnji muslimanskega centra

Sporna obnova v Novi Gorici

Sporna obnova v Novi Gorici
© Toni Dugorepec

V Novi Gorici bo v kratkem začel delovati nov center islamske skupnosti. Po informacijah tajnika slovenske islamske skupnosti Nevzeta Porića v občini živi 300 do 350 družin islamske skupnosti, ki pa nimajo svojega prostora za opravljanje obredov, saj je najbližja molilnica v Ajdovščini. Tudi zato je islamska skupnost v mestu odkupila zapuščeno zgradbo in jo začela preurejati.
Zalomilo se je, ker stavbo obdajajo stanovanjski bloki, katerih stanovalci niso bili obveščeni, kdo se je zavzel za obnovo starega objekta. Zato so na župana naslovili pismo, v katerem so »odločno proti katerikoli dejavnosti, ki bi se odvijala na dvorišču za našimi stavbami«. Čeprav niso lastniki spornega zemljišča, na katerem naj bi stal center, o njem želijo soodločati, saj so se v stanovanja naselili kot prvi prebivalci mesta, »sedaj pa se kot 'drugorazredni' meščani soočamo z navedenimi problemi«.
Tajnik islamske skupnosti Porić težav ne vidi, saj je skupnost za projekt dobila »blagoslov« župana, poleg tega pa je bil poslovni objekt kupljen legalno. S tem pa se ne strinjajo okoliški prebivalci. V njihovem imenu je svetnik SNS Miran Müllner na predsednika krajevne skupnosti Otona Mozetiča naslovil nekaj vprašanj. Med drugim opozarja, da je stavba že v osnovi črna gradnja in zato ne bi smela biti obnovljena, obnova pa naj se tudi ne bi skladala s prostorskimi akti občine; obdajajoče stavbe so med drugim del arhitekturne kulturne dediščine.
Na občini so prepričani, da je vzrok nezadovoljstva predvsem to, da stanovalci niso bili obveščeni, kaj se dogaja. Direktorica uprave MO Nova Gorica Elvira Šušmelj pravi, da pripravljajo odgovore na njihova vprašanja in si bodo prizadevali za dialog, gradbeno dovoljenje pa ni potrebno za vsak poseg v stavbo. Islamska skupnost je zagotovila, da bo gradbeno dovoljenje za večje posege še pridobila.
Več težav pa lahko nastane pri spreminjanju namembnosti stavbe. Kot pravi Šušmeljeva, je do zdaj islamska skupnost trdila, da namerava v prostoru organizirati dejavnosti skupnosti. »To je lahko društvena aktivnost, ki ni v nasprotju s prostorskimi akti,« pojasnjuje in dodaja, da naj ne bi bili dovoljeni morebitni sakralni obredi. Poenostavljeno to pomeni, da bodo lahko v stavbi potekala predvsem predavanja in podobne dejavnosti. Islamska skupnost zagotavlja, da bodo prostori namenjeni društvenemu delu, glede molilnice pa naj bi šlo za govorice.
Kaj bo torej v stavbi osnovna dejavnost, bomo še videli, občinska uprava pa si želi predvsem, da bi se nesporazum rešil mirno. »Obe strani imata pravico do sobivanja,« še zaključuje Šušmeljeva. A ne gre samo za sobivanje. Predstavniki manjšinskih ali celo marginaliziranih populacij imajo v Sloveniji vedno težave, ko skušajo uveljaviti svoje pravice, pa naj gre za džamijo v Ljubljani, materinski dom na Štajerskem ali za objekt v Novi Gorici.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.