Popoln nered

Slovenski sindikati proti socialni diskriminaciji tujih delavcev

Potem ko so prejšnji teden na izkoriščanje tujih delavcev v Sloveniji s skupnim protestom opozorili slovenski aktivisti in bosanski delavci v Sarajevu, so se oglasili še na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ter Sindikatu delavcev gradbenih dejavnosti Slovenije (SDGD). V javnem pozivu premierju Borutu Pahorju in bosanskemu veleposlaniku Zdravku Begoviću sta oba sindikata pozvala k takojšnjemu popravku Sporazuma o socialnem zavarovanju med Slovenijo in BiH. Predvsem sta izpostavila 5. člen sporazuma: »Ta člen velikemu številu delavcev iz BiH praktično onemogoča uveljavljanje pravice do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti v Sloveniji, saj kot pogoj za pridobitev te pravice postavlja dovoljenje za stalno prebivanje. Tega pa delavci iz BiH praviloma nimajo, saj je pogoj za pridobitev slednjega pet let neprekinjenega bivanja.«
Na našem ministrstvu za delo in socialne zadeve odgovarjajo, da se problema sicer zavedajo, vendar imajo zvezane roke. Dokler sporazum med Slovenijo in Bosno in Hercegovino ne bo ustrezno popravljen, Slovenija socialne diskriminacije bosanskih delavcev ne more odpraviti.
Zatika pa se na bosanski strani, ki je kot pogoj za spremembo 5. člena postavila zahtevo, da bi denarna nadomestila pošiljali tudi v BiH, kar naj bi bil mednarodni precedens. Zato gre pismo sindikatov razumeti tudi kot poziv vladi, da pritisne na bosansko stran, naj neha postavljati nerealne zahteve ter v dobro svojih ljudi sodeluje pri popravljanju sporazuma.
Medtem ko potekajo pogajanja med vladami, pa bi se lahko v Sloveniji lotili tudi popravljanja nereda, ki ga imamo doma. Zavodi za zaposlovanje migrantskim delavcem namreč že daljši čas dajejo napačne nasvete glede pridobitve osebnega delovnega dovoljenja. Pred sedmimi meseci je zakonodajnopravna služba državnega zbora interpretirala, da je za pridobitev dovoljenja dovolj, če je osebi že sami uspelo dvakrat pridobiti delovno dovoljenje za eno leto. Do te interpretacije je sicer veljalo, da je pogoj za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja dveletna neprekinjena zaposlitev. A čeprav je od tega preteklo že veliko časa in so na novost javno opozorili tudi sindikati, ta informacija ni dosegla številnih zavodov za zaposlovanje. Goran Lukič, predstavnik ZSSS, tako pravi: »Delavci, ki jih obiskujemo po samskih domovih, še vedno ne vedo, da bi lahko veliko lažje pridobili osebno delovno dovoljenje, ker jim tega na zavodu enostavno ne povedo. Dogaja se tudi, da delavec pride tja po informacije in mu oseba za pultom reče le: 'Dve leti neprekinjene zaposlitve in pika.'«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.