Borut Mekina

 |  Mladina 30

Reševanje misije nemogoče

Naj o Afganistanu glasuje parlament?

Slovenski vojaki v pogovoru z otroci iz afganistanske vasi Gajah

Slovenski vojaki v pogovoru z otroci iz afganistanske vasi Gajah
© Slovenska vojska

Zdaj tudi vrhovni poveljnik Slovenske vojske, predsednik države Danilo Türk, meni, da bi morali po novem o napotitvah slovenskih vojakov na misije v tujino glasovati v parlamentu. Ne le zato, ker naj bi dobro premišljena in razvita pristojnost državnega zbora zagotovila pravočasno odločanje in »potrebno vsestransko pripravo«, temveč tudi zaradi javne razprave, ki naj bi prispevala k večjemu »zaupanju javnosti v sprejete odločitve«.
Spremembo zakona o obrambi so sredi tega meseca predlagali poslanci iz vrst SD in Zares. Za zdaj namreč velja, da slovenske vojake na misije v tujino pošilja vlada, ki o tem lahko obvesti državni zbor. Na podoben način je aktualna vlada preteklo jesen tudi odločila, da pošlje slovenske vojake na bojno misijo v Afganistan, in to zgolj nekaj tednov po javnem priznanju Boruta Pahorja in Danila Türka, da sta Slovenija in mednarodna skupnost s posredovanjem v Afganistanu naredili napako in da Afganistan, kot je dejal Pahor, »vojaško ni rešljiv«.
Jeseni, še pred napotitvijo vojakov, naj bi parlament o tem opravil razpravo in vladi podal neobvezujoče mnenje na osnovi ocene razmer v tej državi. Če bo do takrat z dvotretjinsko večino sprejeta novela zakona o obrambi, pa bodo morali poslanci o spremembi misije tudi glasovati in z njo soglašati. V predlogu zakona namreč piše, da bi moral parlament glasovati o vseh prvih napotitvah v tujino in tudi o koncu udeležbe, o spremembi mandata ali o spremembi števila slovenskih udeležencev v teh operacijah. Takšno, malce bolj »demokratično« ureditev poznajo tudi v Nemčiji, Norveški, Švedski, Češki, na Danskem in v Španiji.
Novela zakona je torej napisana skorajda izključno zaradi Afganistana. Po zadnjih javnomnenjskih anketah namreč kar 81 odstotkov vprašanih nasprotuje slovenski intervenciji v tej deželi in zahteva takojšnjo vrnitev vojakov domov. Verjetnost, da se bo prek parlamentarne razprave zaupanje v afganistansko misijo povrnilo, je seveda nična. Zato pa bo jeseni še toliko bolj zanimivo poslušati argumente parlamentarcev o tem, zakaj pravzaprav Slovenija tja mora poslati vojake.
Jastrebi na Šubičevi so sicer upali, da bodo do tedaj dobili argumente v prid tezi, da mednarodna skupnost pod vodstvom ZDA tam »napreduje«. Spomnimo se: ti so po letu 2004 poslali inštruktorje v Irak in Afganistan celo brez obvestila parlamentu ali slovenski javnosti. Da gredo slovenski vojaki v Irak, je Janez Janša kot predsednik vlade mimogrede razkril kar v Bruslju, doma pa je dodal, da je ta odločitev zgolj nadaljevanje že sprejete politike.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.