Tjaša Zajc

 |  Mladina 31

1280 modrih tabletk

Kolikšno količino viagre ima lahko posameznik za osebno rabo?

Plen carinikov

Plen carinikov
© CURS

Kaj bodo potniku, ki je 22. julija iz Bangkoka priletel na brniško letališče, štiri škatle s 1280 tabletami viagre? Pravilen odgovor je nič, saj mu jih je zasegla carinska uprava (CURS). CURS meni, da »glede na količino in vrednost ni šlo za blago za osebno rabo«, zato je pošiljko tudi zasegel.
Verjetno bi bila samo za posameznika zaloga viagre res malce velika, glede na to, da bi zadostovala za najmanj leto in pol vsakodnevne uporabe. Priporočeno odmerjanje viagre je namreč od 25 do 100 miligramov na dan, če pa malce preračunamo, količina zaseženega zdravila znaša kar 5120 miligramov. A potnikova nesreča se pri tem ne konča - poleg izgube možnosti za prijetnejše intimne urice mu grozi tudi globa od 300 do 1200 evrov, so sporočili iz carinske uprave.
Če zdravil ne bi zasegli, bi posameznik s prodajo lahko zaslužil več kot 17.000 evrov. Zavojček viagre, ki vsebuje štiri tablete po 100 miligramov, je prek spleta mogoče kupiti za 54 evrov. A tablete bo doletela drugačna usoda. Kot je pojasnila predstavnica CURS-a za odnose z javnostmi Sabina Langus Boc, carinska uprava prepovedane droge, v športu nedovoljene snovi in orožje nemudoma izroči policiji. »Drugo blago se po končanem postopku o prekršku proda, če je take narave, da se lahko da na trg, sicer pa se uniči.« V konkretnem primeru še ni znano, koliko časa bo preteklo do uničenja zaseženega. Postopek je lahko končan v nekaj tednih ali pa traja več mesecev, so še pojasnili na CURS-u. In če se malce pošalimo - mogoče dražba viagre ne bi bila slaba zamisel.
Navsezadnje gredo izkupički od prodaje zaseženih stvari neposredno v državni proračun.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.