Borut Mekina

 |  Mladina 31

V postelji s sovražnikom

Koga je sram, ker se NLB spogleduje z banko Goldman Sachs?

Se še spomnite gorečih avtomobilov v predmestju Pariza? To bi se utegnilo ponoviti. »Šli bi na ulice, Francozi bi začeli nemire, če bi samo slišali, da hoče vlada za kakršnokoli nalogo najeti Goldman Sachs,« je te dni v angleškem Guardianu neki francoski bančnik opisal vlogo, težo, ugled in pomen te ameriške investicijske banke med evropskimi finančniki. To si je treba predstavljati: v Evropi je Goldman Sachs ena najbolj nepriljubljenih ali osovraženih finančnih ustanov, ki jo ima marsikdo za vzrok svetovne finančne krize. Vlade, osuple nad delovanjem tega finančnega giganta, predvsem zato, ker je banka pri svojih poslih stavila na zlom več evropskih držav in končno tudi evra, to sedaj izključujejo iz kroga svojega delovanja. Grčija, Španija, Francija ali Italija so denimo zadnji mesec zavrnile, da bi Goldman Sachs igral kakršnokoli pomembnejšo vlogo pri prodaji njihovih državnih obveznic. Ta banka postaja persona non grata tudi v Washingtonu, je aprila letos poročal New York Times. Skoraj 3 milijone evrov je namreč v času krize potrošila za lobiste, ki so poskušali vplivati na ameriški kongres.
V preteklosti je sicer banka Italiji ali Grčiji pomagala pri nečednih poslih, pri tako imenovanem ustvarjalnem knjigovodstvu ali pri prikrivanju deficita, a je podatke o tem med zadnjo krizo izkoristila v škodo teh držav. Grčija je, preberemo, zato sedaj tako rekoč v vojni z banko Goldman Sachs. Tudi Francozi se te banke niso dotaknili že od leta 2007, o njej imajo porazno mnenje na Portugalskem in v Belgiji, kjer je banka ravno tako stavila na propad. Svoje pa si seveda misli tudi Nemčija, ki sicer v zadnjem času državnih obveznic ni prodajala, vendar je razmišljala, da bi banko tožila zaradi prevar. Financial Times je poročal, da je nemški Bosch zaradi tega nehal poslovati s to banko. Pred kratkim je moral Goldman Sachs ameriškemu finančnemu regulatorju plačati več kot 500 milijonov dolarjev kazni zaradi zavajanja pri trženju izvedenih finančnih inštrumentov. Malo v primerjavi s 13 milijardami dolarjev, kolikor je znašal lanski dobiček.
Evropa jo torej prezira. Kaj pa Slovenija? Informacija je kajpada neuradna, toda če verjamemo virom blizu zunanjega ali finančnega ministrstva, kot so denimo poročale Finance, se Goldman Sachs v Sloveniji zanima za nakup največje državne banke NLB, ki potrebuje 400 milijonov svežega denarja. Da informacija ni iz trte izvita, priča tudi to, da banka tega ni zanikala. Niti po tem, ko je bila novica objavljena v največjih svetovnih finančnih časopisih. Očitno se tudi slovenska vlada tega ne sramuje, saj za zdaj ostaja brez komentarja. Nihče ni denimo rekel: »Ne, seveda ne, banki Goldman Sachs, pri katere delnicah je izgubila tudi Banka Slovenije, pa res ne bomo prodali osrednje slovenske finančne ustanove.« Slovenija je očitno res dober kraj za ponoven napad tega mastodonta na Evropo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.