Argentina proti Jugoslaviji

V Buenos Airesu bi bil Janša dosmrtni premier

Zaradi ureditve glasovanja v tujini živečih Slovencev sicer ni mogoče ugotoviti, kako so se glede referenduma o arbitražnem sporazumu opredelili Slovenci po posameznih močnih izseljenskih skupnostih, a o tem lahko z veliko verjetnostjo sklepamo iz glasovanja na slovenskih diplomatsko-konzularnih predstavništvih po svetu. Te podatke je volilna komisija sicer zbrala šele pred kratkim.
Na 34 veleposlaništvih in konzulatih je glas oddalo skupaj 2340 volilnih upravičencev, od tega jih je za sporazum glasovalo 1094, proti pa 1224. Odstotki so bili torej zelo podobni kot na državni ravni, le da so zanihali v drugo smer. Skupni izid je bil 51,5 proti 48,4 odstotka v korist sporazuma, na diplomatskih predstavništvih pa je 52,3 odstotka upravičencev glasovalo proti sporazumu, 46,7 odstotka pa zanj.
Bolj kot skupni odstotek pa so zanimivi podatki po posameznih predstavništvih. Med argentinskimi Slovenci, ki so svoj glas oddali na veleposlaništvu v Buenos Airesu, jih je 34 glasovalo za sporazum, proti pa kar 620, torej 92,9 odstotka volivcev. Podobno jasno so se proti sporazumu izrekli še Slovenci v Clevelandu (91,6) in Torontu (73,8). Večinsko pa so proti glasovali le še v Ottawi, Canberri, Vatikanu, Parizu, Münchnu in na Dunaju.
Na vseh drugih 25 predstavništvih so volivci podprli sporazum, vendar to, kot rečeno, ni zadostovalo za zmago predvsem zaradi glasov proti iz Buenos Airesa, Clevelanda in Toronta. Teh je bilo skupaj skoraj 67 odstotkov vseh, ki so bili proti (samo iz Buenos Airesa več kot polovica).
Največ glasov za sporazum so Slovenci oddali v prestolnicah nekdanjih bratskih republik, v Beogradu, Skopju, Sarajevu in Zagrebu (kjer je za glasovalo 92,3 odstotka od 144 volivcev), v Trstu in Bruslju.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.