Stožice niso izjema

Če država nikakor ne bi prispevala k projektu v Stožicah, bi bila to izjema

Polaganje trave na stadion

Polaganje trave na stadion
© Miha Fras

To, da je od razpisanih 9,4 milijona evrov evropskih sredstev večino dobila Mestna občina Ljubljana za stadion v Stožicah, se zdi le na prvi pogled prepričljiv dokaz za upravičenost interpelacije zoper ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča. A Lukšič z odgovorom na interpelacijo kljub temu ne bi smel imeti težav. Dovolj bo že, če se bo ozrl v bližnjo preteklost, v mandat Janševe vlade.
Lahko se bo branil, da je država doslej tako ali drugače vedno pomagala pri gradnji takšnih in podobnih športnih objektov širšega pomena. V prejšnjem mandatu je mariborski nogometni stadion, kjer igra NK Maribor, za temeljito obnovo prejel 4,3 milijona evrov. Za Veslaški center Bled je bilo namenjenih 18 milijonov evrov. Predlani pa so si 20 milijonov evrov razdelili še Športna dvorana Kidričevo, Športna dvorana Podčetrtek, Športni park Ljutomer, ŠRTC Ravne in še enkrat mariborski stadion.
Potem bo lahko odgovoril, da je država še v času ministra Milana Zvera obljubila sofinanciranje projekta v Stožicah, a takrat tega še ni izpeljala. Leta 2007 je vlada potrdila sklep, s katerim se je zavezala, da bo sofinancirala ta projekt, ki je takrat nosil ime Stadion Leona Štuklja v Ljubljani. Projektu je namenila 50 milijonov evrov, od tega 10 milijonov neposredno iz proračuna in 40 milijonov iz drugih virov. Tudi očitka, da je bil razpis prirejen za Stožice, se bodo na ministrstvu lahko ubranili s tem, da sta poleg prijave Stožic na razpis prispeli še dve formalno popolni prijavi. Pa četudi bi bil razpis prirejen, je šlo vsaj za formalno odprt razpis. V nasprotju s prvim razpisom za mariborski stadion Ljudski vrt leta 2006 (4,3 milijona evrov), na katerega so se dejansko lahko prijavili le Mariborčani ...
Seveda pa ostaja težava, ki presega interpelacijo zoper ministra Lukšiča. Gre za vprašanje izvedbe razpisov, prek katerih ministrstva delijo evropski denar. Res je sicer, da je za državo dobro, če posrka vsak predvideni evropski evro, četudi zadnjo minuto, preden možnost črpanja zapade. A to ne pomeni, da to postaja pravilo in da zaradi kratkih rokov izvedbe projektov denar dobijo le prijavitelji projektov, ki so bistvene informacije imeli dovolj zgodaj in so se zato dobro pripravili na razpis in tudi na samo ekspresno izvedbo projekta oziroma črpanje evropskih sredstev.
Tudi v tem pogledu gre razumeti očitke poslanca SLS Franca Pukšiča ministru Lukšiču. Pa ne toliko v zvezi s težko dokazljivimi trditvami, češ da je razpis pisan na kožo enemu ponudniku, ampak bolj v zvezi z obtožbami, da je ministrstvo zavajalo druge slovenske občine, ko jih je obvestilo, da javnega razpisa za sofinanciranje investicij v športno infrastrukturo letos ne bo, potem pa razpis vendarle objavilo. Pa četudi bodo na ministrstvu Pukšiču verjetno odgovorili, da so občine obveščali, da ne bo razpisov za financiranje iz proračuna, pri Stožicah pa gre vseeno za evropska sredstva ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.