Peter Petrovčič

 |  Mladina 32  |  Politika

Pomanjkanje Fokusa

Ministrstvo zahteva nazaj medijski denar, ki ga je dodelilo podjetju Luke Jurija

Poslanec Luka Juri v družbi svojih dveh mladih kolegov

Poslanec Luka Juri v družbi svojih dveh mladih kolegov
© Borut Peterlin

Marca se je moral mladi poslanec SD Luka Juri zagovarjati zaradi očitkov o političnem sofinanciranju njegovega podjetja iz sredstev medijskega sklada, zdaj zadevo že preiskujeta tako policija kot komisija za preprečevanje korupcije, ministrstvo za kulturo pa zahteva denar nazaj.
Gre za 18.602,24 evra, ki jih je strokovna komisija ministrstva za kulturo dodelila spletnemu portalu Primorska.info. Ta je v lasti direktorja ŠOUP Koper in predsednika koprskega odbora SD Sebastjana Kokla in poslanca SD Luke Jurija. Podjetje je denar dobilo na lanskem javnem razpisu ministrstva za pluralizacijo medijev, in sicer za projekt Fokus, v okviru katerega naj bi Primorska.info objavila serijo preiskovalnih člankov. Upravičenost sofinanciranja projekta sicer že od vsega začetka spremljajo dvomi, saj se po prvotni oceni komisije sploh ni uvrstil med medijske projekte, ki bi si zaslužili sofinanciranje, potem pa so se kar na lepem premislili in Fokusu dvignili število točk, tako da se je uvrstil med upravičence do državnega denarja.
Juri je takrat dejal, da gre za projekt kot vsak drug in da bi bila zadeva sporna le, »če medij, ki je prejel sredstva medijskega sklada, ne bi bil sposoben izpeljati projekta, za katerega so mu bila ta sredstva dodeljena, ali če bi šlo za medij, ki bi izvajal enostransko propagando. Vendar v primeru Primorska.info ne gre ne za eno ne za drugo«. Očitno pa se je zgodilo tisto prvo, na kar je že pred časom opozarjal glavni in odgovorni urednik portala Vojko Rotar, ki je za Žurnal24 dejal: »Ne vem, za kaj so bila ta sredstva porabljena, zagotovo pa niso bila porabljena za projekt Fokus, ker tega projekta na portalu Primorska.info nismo nikoli realizirali.« Rotar je bil za nagrado odstavljen, potem pa so iz solidarnosti odstopne izjave dali še trije novinarji portala Marina Jelen, Lori Ferko in Dorian Markežič.
To, da projekt dejansko ni bil realiziran, sta zdaj ugotovili tudi evalvatorka ministrstva za kulturo, ki je analizirala 52 sofinanciranih projektov, in strokovna komisija. V okviru projekta Fokus naj bi bilo namreč objavljenih kar 52 člankov, ki pa niso izpolnili vsebinskega kriterija, saj ne ustrezajo žanru preiskovalnega novinarstva. Ministrica za kulturo Majda Širca je zato zahtevala, da Primorska.info vrne denar, in v nasprotnem primeru že napovedala tožbo. Čeprav je Juri že obljubil, da bodo denar vrnili, pa s tem zgodba ne bo končana. Protikorupcijska komisija namreč že preverja, ali je pri tem poslu prišlo do korupcije, policija pa naj bi preverjala celo domnevno izdajanje fiktivnih računov za storitve, ki niso bile opravljene.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.