Menjave

Novinarje je vedno privlačila politika

/media/www/slike.old/mladina/mpraprotnik_ml.jpg

© Matej Leskovšek

Za položaj enega izmed dveh namestnikov predsednika komisije za preprečevanje korupcije, ki bo v novem mandatu delovala po novem zakonu, se je prijavil tudi novinar Dnevnika Rok Praprotnik. Donedavni državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič, ki se je prijavil za položaj predsednika komisije, je Praprotnika omenil kot dobrega kandidata.
Najprej pa bosta morala, kot drugih devet kandidatov, ki so se prijavili za položaj predsednika, namestnika ali oboje, oba skozi sito izbirne komisije, ki bo preverila, kateri kandidati so primerni za vodenje komisije, potem pa bo tri imena izbral in imenoval kar predsednik republike Danilo Türk. Gre sicer za sploh prvo pristojnost predsednika republike, da sam brez državnega zbora izbira pomembne funkcionarje. Komisijo, ki bo zožila izbor, sestavljajo po en predstavnik uradniškega sveta, državnega zbora, vlade, sodnega sveta in civilne družbe.
Praprotnik pa ni prvi novinar, ki je po zadnjih parlamentarnih volitvah novinarsko službo zamenjal za službo v izvršilni veji oblasti oziroma službo v javni upravi. Med prvimi je to storil Boštjan Lajovic, nekoč voditelj informativne oddaje Odmevi in potem urednik spletne Mladine; najprej je prevzel vodenje odnosov z javnostmi na zunanjem ministrstvu, nato pa še v kabinetu predsednika republike.
Med slavnejšimi imeni, ki so četrto vejo oblasti zamenjala za druge, so recimo nekdanji voditeljici TV-dnevnika Nataša Pirc Musar in Danica Simšič, sedanja informacijska pooblaščenka in nekdanja županja glavnega mesta, novinar Večera Miro Petek in televizijska voditeljica Eva Irgl, ki sta zdaj poslanca SDS, pa televizijska novinarja Ljerka Bizilj, ki se je medtem že vrnila v novinarstvo, Melita Župevc in od nedavnega tudi nekdanja dopisnica RTV iz Bruslja Tanja Fajon, ki je postala evropska poslanka. Ti zadnji so bili sicer izvoljeni in ne imenovani.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.