Tjaša Zajc

 |  Mladina 32

Varnejši vozniki?

Po opravljenem izpitu še na en tečaj vožnje

Vozniki začetniki morajo po novem po uspešno opravljenem vozniškem izpitu še na tečaj varne vožnje. Stroškov za pridobitev vozniškega dovoljenja že sedaj ni malo, z novim določilom pa jih bo še več. Če se danes posameznik odloči za opravljanje izpita za avto, mora odšteti približno 600 evrov. Ali še več. Toliko nanesejo stroški vseh tečajev in preizkusov znanja, potrebnih za pridobitev vozniškega dovoljenja. K temu bo sedaj treba prišteti še tečaj varne vožnje, katerega ceno bo določilo ministrstvo za promet oziroma februarja ustanovljena javna agencija za varnost prometa, ki je te dni dobila tudi v. d. direktorja Stanislava Pavliča.
Predlog zakona o voznikih predvideva dodatno 18-urno usposabljanje za varno vožnjo, sestavljeno iz 12-urnega teoretičnega dela in šesturnega praktičnega dela. Glede na to, da je za pridobitev vozniškega dovoljenja potrebnih vsaj 22 ur praktične vožnje, je vprašanje, kako učinkovitih bo dodatnih šest ur na terenu. Na treningu varne vožnje se posameznik seznani predvsem s tem, kako nad vozilom nima nadzora in kako nevarna je lahko prevelika hitrost ali spolzke oziroma mastne površine. Da bi se resnično naučil vseh prijemov, kako ravnati v nepredvidljivih okoliščinah, bi moral na tečaj večkrat. Pri nekaterih ponudnikih treningov varne vožnje posameznik niti ne vozi svojega avtomobila.
Direktorica poligona varne vožnje AMZS Lucija Živec pravi, da novo uredbo v AMZS podpirajo, je pa res, da bi lahko bila udeležba obvezna kasneje in ne takoj po opravljenem izpitu. Vendar namen tečaja ni, da bi vse, česar se na njem posameznik nauči, tudi takoj obvladal: »Namen treninga je med drugim zbiti samozavest mladim voznikom, ki, potem ko nekaj časa vozijo, mislijo, da vozilo povsem obvladajo.« Vse prehitro se zgodi, da mladi vozniki pri vožnji dobijo preveč poguma, zaradi tega pa z nepremišljenim ravnanjem na cesti ogrožajo sebe in druge ali celo povzročijo prometno nesrečo.
Ali bodo ceste zaradi nove uredbe varnejše, bomo videli, gotovo pa bodo tanjše denarnice novih voznikov. Zdaj začetni tečaji varne vožnje stanejo okrog 150 evrov, obstaja pa več stopenj tečajev, pri čemer vsaka pomeni dodaten finančni zalogaj.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.