Peter Petrovčič

 |  Mladina 33  |  Politika

Pritiski na Slovane?

Zamejska občina Rezija občane sili k izpovedovanju jezikovne in narodne pripadnosti in zahteva izločitev iz zaščitnega zakona

Rezija

Rezija
© wikipedia.org

Ko je v začetku avgusta po enoletni bitki z upravnimi organi Gabriele Cherubini na Občini Rezija prevzel prvo dvojezično (italijansko-slovensko) osebno izkaznico, ga je pred občino pričakala jezna okoli 50-glava množica, ki ni izbirala besed. Zdaj občina že zahteva izločitev iz zaščitnega zakona za slovensko manjšino v Italiji.
Občina Rezija se je sicer odzvala bliskovito, saj je že nekaj dni po izdaji dvojezične izkaznice na naslove vseh svojih občanov poslala vprašalnik, v katerem jih nagovarja, naj se izrečejo o svoji jezikovni, verski in narodni pripadnosti, predanosti državi in podobno. Vprašalnik naj bi služil zaščiti rezijanščine, ki po besedah rezijanskega župana Sergia Chineseja »nima nič skupnega s slovenščino« in naj bi bil popolnoma anonimen. To je Rudi Pavšič, predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze, označil za namen občine, da »karakterizira občane, ugotovi morebitna slovenska čustva in jih zaznamuje vsaj kot nezaželena. Anonimnost takšnih anket je v majhni občini vse prej kot zajamčena.« Policija, ki naj bi varovala vse ljudi, predvsem pa manjšine, pa je Cherubiniju in njegovemu odvetniku svetovala, naj se za nekaj časa umakneta iz Rezije, da ne bi prispevala k povečanju napetosti ...
Pretekli torek pa je občina že vložila zahtevo za izločitev Občine Režija iz zaščitnega zakona za slovensko manjšino. Gre za prvo zahtevo za izločitev iz zaščitnega zakona, ki velja od leta 2001, in sicer v 32 občinah Furlanije - Julijske krajine. Stopnja zaščite je sicer različna od občine do občine, v Reziji se je dvignila ravno lani, ko je Chinesejev predhodnik Sergio Barbarino zaprosil za uvedbo t. i. vidne dvojezičnosti. Gre torej za spremembo uradne politike do slovenske manjšine, saj je tudi Barbarino pripadal desni sredini, ki ima večino v občinskem svetu.
Čeprav se zdi, da gre za nevaren preobrat v odnosu do slovenske manjšine, pa ni presenetil Pavšiča: »Desničarske politične skupine že desetletja izvajajo pravo gonjo proti uveljavljanju pravic slovenske manjšine. Ljudem grozijo po telefonu in jih ustrahujejo na različne druge načine. Zato se ljudje ne izpostavljajo.« Popolni napad na slovensko manjšino je izzvalo zavzemanje malega človeka za pravico, ki mu jo daje zaščitni zakon. Doslej iz Rezije ni bilo veliko informacij o podobnih pritiskih na manjšino zgolj zato, ker se je manjšina previdno držala sama zase. Desna sredina in njihovi skrajni sateliti pa so v miru počasi spreminjali zgodovino. Rezijanščino so iz slovenskega spreminjali v slovansko narečje. Rezijane, ki so sicer vsi po vrsti ogorčeni nad početjem nove občinske uprave, pa iz potomcev Slovencev v potomce nekih s Slovenci povsem nepovezanih Slovanov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.