Erik Valenčič

 |  Mladina 33  |  Politika

Doktrina šoka

Po Pakistanu ne pustošijo le poplave, temveč tudi Svetovna banka

Pakistan, od vojn in revščine uničeno državo, so sedaj razdejale še najhujše poplave v zgodovini. Podatki so sila skrb zbujajoči: voda je opustošila območje, veliko kot Anglijo, in prizadela okrog 20 milijonov ljudi. Dva milijona prebivalcev je ostalo brez svojih domov. Umrlo je najmanj 2000 ljudi, a to so le uradni podatki in človekoljubne organizacije poročajo, da je število preminulih veliko višje. Prihodnost je negotova. V pakistanski rodovitni provinci Pandžab je voda odnesla na tisoče in tisoče ton pridelkov. Ljudje ne vedo, kako bodo preživeli zimo. Že zdaj so ogrožena tudi življenja 3,5 milijona otrok; zaradi naplavljene vode, ki je okužena z bakterijami ter kanalizacijskimi odplakami, se hitro širijo driska in nalezljive bolezni. Po navajanju Unicefa, agencije Združenih narodov za otroke, »sta za dobavo čiste vode vsak dan potrebna dva milijona dolarjev. To ni vzdržno. Nimamo dveh milijonov dolarjev na dan«.
Pomoč mednarodne skupnosti prihaja prepočasi, niti je ni dovolj. Evropska unija je do srede Pakistanu namenila le 70 milijonov evrov, torej nekaj več kot tri evre na prizadetega prebivalca. To ni nič. Poleg tega Združeni narodi sumijo najodgovornejše v pakistanski vladi, da kradejo pomoč; skoraj polovica od 460 milijonov dolarjev, ki jih je svetovna organizacija namenila Pakistanu, naj bi izginila. Aroganco tamkajšnje oblasti je že dovolj dobro prikazal predsednik Asif Zardari, ki je za obisk prizadetih območij potreboval kar dva tedna, pred tem ga niti v državi ni bilo in je opustošenje opazoval prek televizijskih ekranov v Veliki Britaniji. A tudi ko je obiskal območja, bi bilo boljše, če jih sploh ne bi. Kaj je sporočil prizadetim prebivalcem? Da »Bog preizkuša vašo vzdržljivost«. Potem pa je še v nekem zanosu dodal, da »vsak dan prosim Boga, da bi nam mednarodna skupnost priskočila na pomoč«. Ker pa Boga ni oziroma je v najboljšem primeru trajno odsoten, namesto njega svetu vladajo finančne ustanove. Glavna med njimi - Svetovna banka - je hitro uslišala Zardarijeve molitve. Le da ne nudi pomoči, zgolj novo posojilo v vrednosti milijarde dolarjev.
Pakistan ne potrebuje novih posojil, edino logično bi bilo, da se prejšnja brezpogojno in takoj odpišejo. Zaradi Svetovne banke, Mednarodnega denarnega sklada (MDS) in podobnih vampirskih institucij je Pakistan tako obubožana država, kot je. Njegov zunanji dolg znaša 54 milijard dolarjev, kar presega 60 odstotkov bruto domačega proizvoda, in se povečuje. Pakistan mora tako vsako leto namenjati 3 milijarde dolarjev za odplačevanje dolga in kaže, da bo vsemu navkljub tudi letos tako. Tu so še tako imenovani programi strukturnega prilagajanja, ki prihajajo v paketu s krediti in jih mora država izvajati. Vlada je tako prisiljena zmanjševati denar za socialne transferje, ukinja pa tudi vlaganja v razvoj in nadomestila za električno energijo ter celo hrano. Ko se je vlada prejšnji mesec obotavljala pri sprejetju 15-odstotnega davka na dodano vrednost, ji je MDS zagrozil, da ji bo zaprl dostop do nadaljnje »pomoči«. Tudi vse regionalne finančne ustanove, kot recimo Azijska razvojna banka, so Pakistanu takoj zatem zaprle svoja vrata. O Pakistanu se sicer velikokrat govori kot o talcu teroristov. Da, vendar ne tistih s turbani. Tistih s kravatami.
Khuršid Ahmed, generalni sekretar Pakistanske delavske federacije, je za Mladino povedal: »Ne moremo biti zadovoljni z novim posojilom Svetovne banke, ker vemo, da mu bodo sledili novi pogoji, ki jih bo morala država izpolniti. Vsakič doslej so ti pogoji prizadeli najrevnejše in bržkone bo tudi tokrat tako. Mednarodna skupnost bi morala bolj pomagati Pakistanu, odpisati dolgove in mu dopustiti razvoj, kajti prav visoka brezposelnost ter revščina spodbujata terorizem ter nasilje. Je možno, da se Svetovna banka tega ne zaveda?« Poplave in nadaljnja posojila bodo Pakistan le še bolj destabilizirali. Talibani in različne ekstremistične skupine, kakršni sta Džamiati Islami in Džamiat ud Dava, se vračajo na območja, s katerih jih je pred meseci pregnala pakistanska vojska. Pomagajo ljudem, zraven pa jim pridigajo s Koranom ter kalašnikovkami. In ker je cestna infrastruktura v glavnem uničena, se bo zdaj vojska težje borila proti njim. Tokrat bi jim lahko uspelo, da ostanejo in se celo razširijo na nova območja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.