Dobrodelni sklad za vojsko

Libanonska vojska je odvisna od donacij, Hezbolah pa dograjuje svoj zabaviščni park

Libanon je odprl poseben bančni račun, prek katerega bo vlada zbirala denar za domnevno precej obubožano državno vojsko. Pobudo za to je pred kratkim dal predsednik države Michel Sleiman, ko je napovedal začetek »nacionalne, arabske in mednarodne kampanje« za oborožitev libanonskih vojaških sil.
Dobrodelni sklad je ta teden uradno odprl minister za obrambo Elias Murr in za zgled skupaj z očetom, prejšnjim obrambnim ministrom Michelom Murrom, na račun položil okrog 600.000 evrov. Ker vojska nima denarja, njeni nekdanji in zdajšnji ministri pa očitno milijone, je to zagotovo precej pomenljivo. Vlada računa predvsem na libanonsko diasporo; ta naj bi odslej pomagala skrbeti za približno 60.000 vojakov, ki menda zaradi zastarelega orožja in pomanjkanja zračnih sil sploh niso sposobni braniti domovine.
Zgodba potrjuje, kako zelo je Libanon odvisen od ameriške vojaške pomoči; ZDA so od leta 2006 za oboroževanje in vzdrževanje libanonske vojske namenile 720 milijonov dolarjev. Predsednik je pobudo za ustanovitev dobrodelnega sklada dal le teden za tem, ko je ameriški kongres 2. avgusta ustavil nadaljnjo vojaško pomoč Libanonu. Ustavitev pomoči je posledica dveh pomislekov: Hezbolah, ki ga ZDA štejejo za teroristično organizacijo, naj bi krepil svoj vpliv znotraj vojske, poleg tega se pojavlja tudi vprašanje, ali bi ameriško orožje v prihodnosti utegnilo biti uporabljeno zoper Izrael. Drugi pomislek je realnejši in se je dodatno utrdil, ko je 3. avgusta izbruhnil spopad med libanonskimi in izraelskimi vojaki.
Da si Hezbolah želi krepiti vpliv v vladni vojski, je bolj malo verjetno. Hezbolah, ki je v bistvu dobro utrjena šiitska paravojaška organizacija, je ob napadu Izraela leta 2006 dokazal, da je sam sposoben braniti (vsaj južni) Libanon. Tudi kar zadeva finance, nima težav, podpirata ga Sirija in Iran in denarja ima očitno res ogromno, saj si je omislil celo svojevrsten »zabaviščni« park, ki ga je po poročanju tujih medijev od odprtja maja letos obiskalo že približno pol milijona ljudi. Park stoji na hribovitem območju Mlita na jugu Libanona, kjer je potekala bojna črta med pripadniki Hezbolaha in izraelskimi vojaki. Obiskovalci si lahko ogledajo razstavljena uničena oklepna vozila in zaseženo izraelsko orožje, bunkerje in podobno, najmlajši pa se lahko igrajo z bazukami in protiletalskimi topovi, jasno brez streliva. Glavni namen parka je poveličevanje Hezbolaha in širjenje njegove ideologije mučeništva. Kot navaja britanski Independent, vodnik med ogledom nenehno opominja obiskovalce: »Verjemite v Hezbolah, verjemite v svojo državo, verjemite, da ste močni!« Hezbolah bo park, v katerega je vložil že 4 milijone dolarjev, nadgradil še s hotelom, z bazeni in rekreacijskim centrom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.