Urša Marn

 |  Mladina 33

Med obljubami in realnostjo

Ali v Stožicah res ne bodo mogoči koncerti velikih glasbenih zvezd?

Koliko obremenitve zdrži konstrukcija v novi dvorani?

Koliko obremenitve zdrži konstrukcija v novi dvorani?
© Barbara Jakše Jeršič

Zadnje dni so vse glasnejše govorice, da v športni dvorani v Stožicah zaradi slabe akustike, premajhne nosilnosti strešne konstrukcije in preozkega dostopa ne bo mogoče izpeljati koncertov velikih glasbenih zvezd. Zares, slaba novica, ki Stožicam jemlje precej blišča.
Začnimo z dostopom. Projektanta Športnega parka Stožice Jurij Sadar in Boštjan Vuga zagotavljata, da je dostop absolutno dovolj širok za ogromne tovornjake, s katerimi glasbene zvezde pripeljejo svojo megalomansko tehnično opremo. Bolj vprašljiva je akustika, saj celo Sadar sam priznava, da je to tisto, »s čimer se bo treba še ukvarjati«. Za boljšo akustiko morajo namestiti elemente, ki bodo dušili visoke in nizke tone, za boljše ozvočenje pa morajo namestiti dodatne zvočnike in jih tudi postaviti v nekoliko drugačen položaj. Toda vse to, tako Sadar, je mogoče še rešiti. »Zvok je tako kompleksna stvar, da je v navadi, da se končne meritve in prilagoditve opravijo, ko je zadeva že zgrajena.«
Kaj pa nosilnost strešne konstrukcije, na katero se ob koncertih obeša tehnična oprema, kot so dodatne luči in zvočniki? Vuga pravi, da je nosilnost dimenzionirana za 40 ton, možna pa je tudi večja obtežitev, a pod pogojem, da se vsakič znova opravi statični izračun, s katerim se natančno določi položaj dodatne opreme, nameščene na strešno konstrukcijo. Po mnenju organizatorja koncertov Mladena Patajca 40 ton ne zadošča, češ da imajo nekatere velike glasbene zvezde tudi več kot 50 ton opreme. Po njegovem so se veliki zvezdniki Ljubljani do zdaj izogibali prav zaradi premajhne nosilnosti strešne konstrukcije v dvorani v Tivoliju, zato bi bilo neumno, da bi isto napako ponovili v Stožicah. Nasprotno Igor Vidmar, ki se prav tako ukvarja z organizacijo koncertov, meni, da 40 ton zadošča za 99 odstotkov bendov. Tako ali tako celotne opreme ni treba obesiti pod strop, pač pa se del opreme lahko namesti na dodatne stebre. Za primerjavo povejmo, da je v dvorani v Tivoliju pod strop mogoče obesiti največ 20 ton, pa so tam kljub temu nastopale tudi nekatere velike zvezde. Strahovi, da v Stožicah ne bo mogoče pripraviti velikih koncertov, so po Vidmarjevem mnenju pretirani. Bistveno bolj skrb zbujajoča se mu zdi akustika, saj naj bi bili odmevi obupno dolgi, to pa bi bilo še posebej sporno pri tišjih izvajalcih, kakršen je Leonard Cohen.
Drago Banović, namestnik direktorja Zavoda Tivoli, ki upravlja Športni park Stožice, zatrjuje, da je dvorana »absolutno primerna tudi za največje koncerte«. Zdi se mu čudno, da isti organizatorji koncertov, ki so jim zatrjevali, da zadošča 25 ton, zdaj govorijo, da je 40 ton premalo. Nosilnost strešne konstrukcije bi sicer lahko dimenzionirali za več ton, a to bi gradnjo podražilo. V novi zagrebški areni, kjer je že nastopila ameriška zvezdnica Beyonce, novembra pa se obeta tudi koncert Lady Gaga, je nosilnost celotne strehe sicer resda 200 ton, vendar je namestnik direktorja arene Marko Jazvić pojasnil, da je na posameznih točkah nosilnost največ dve toni. Tako kot dvorana Stožice je tudi zagrebška arena sprva dobila le začasno uporabno dovoljenje, stalno dovoljenje pa šele po dodatnih popravkih in preizkušanju strehe.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.