Borut Mekina

 |  Mladina 33

Janša obtožen

Dokaz naj bi našli tudi v Sloveniji

Nasmejan pred zaslišanjem

Nasmejan pred zaslišanjem
© Matej Povše/Dnevnik

Bivši predsednik vlade, vodja slovenske opozicije, osamosvojitelj Janez Janša je po naših informacijah v aferi Patria obtožen zlorabe uradnega položaja in nezakonitega sprejemanja daril. Z drugimi besedami: Prejel naj bi podkupnino. Te informacije na vrhovnem državnem tožilstvu sicer niso potrdili. Barbara Brezigar se za zdaj izgovarja, češ da je višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je na tožilstvu pristojna za primer, na dopustu. Toda Brezigarjeva novice ravno tako ni zanikala.
Po naših informacijah je Hrastarjeva že v začetku poletja napisala obtožnico proti Janši, ki jo je vložila na sodišče pred odhodom na dopust. Znano pa je, da v Janševem zapisniku z zaslišanja, ki so ga slovenski in finski kriminalisti opravili konec leta 2009, piše, »na podlagi do zdaj zbranih obvestil v predkazenskem postopku in zaseženih listin obstajajo razlogi za sum, da je Ivan Janša storil kaznivo dejanje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje«. Ne Slovenci in ne Finci na podlagi Janševega zagovora statusa osumljenca v predkazenskem postopku niso spremenili.
Doslej so bivšega premiera bremenile posredne izjave ostalih osumljenih v aferi. Denimo v elektronski pošti je Patrijin svetovalec Hans Wolfgang Riedl poročal na Finsko: »Dr. Z. nam je potrdil, da pazljivo spremlja projekt in da on in PM situacijo nadzorujeta.« Ali pa, da naj bi od vseh provizij »organizacija« dobila 5 odstotkov. Kar seveda ne more biti dovolj za obtožbo Janeza Janše, ki bi se lahko v tem primeru izgovoril, da za dogovarjanje pač ni vedel. Ker tožilec vloži obtožnico na sodišče le, če je prepričan, da so dokazi, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, res utemeljeni, so očitno kriminalisti le našli »kronski« dokaz.
Besedila obtožnice - poleg Janše naj bi obtožnico dobili Jože Zagožen, Anton Krkovič, Ivan Črnkovič in Walter Wolf - zaradi sodnih počitnic, ki so trajale do 15. avgusta, Janša seveda še ni prejel. Verjetno bo besedilo pri njem v naslednjih dneh ali tednih. A po naših informacijah bo v obtožnici tudi razkrito, da je Janšo še najbolj obremenil eden od osumljenih, ki si je v svoj računalnik preveč vestno vpisoval opomnike, sestanke in celo razpredelnice in razdelilnike o tem, kdo dobi koliko od izplačanih provizij. Ko bodo obtožnice pravnomočne, bi se lahko sojenje začelo.
Slovenski kriminalisti in tožilci so torej prvi končali delo, pred Avstrijci in Finci, s katerimi, kot nam je še uspelo izvedeti, so se pred vložitvijo obtožnic tudi sestali. Razlog za to je morda tudi v različni ureditvi. Na Finskem denimo pravnomočne obtožbe objavljajo. Kot smo še izvedeli, je v Avstriji za zdaj 22 osumljenih oseb v predkazenskem postopku, od tega je sedem »slovenskih imen«. Jesen bo torej še vroča in lahko, da bo afera Patria preglasila tudi lokalne volitve.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.