Staš Zgonik

 |  Mladina 33  |  Politika

Še 185 milijonov za gospodarstvo

Konec julija je razpis za spodbujanje razvoja in raziskav v gospodarstvu objavilo tudi ministrstvo za gospodarstvo. Vrednost razpisanih sredstev za »Razvojne centre slovenskega gospodarstva« je velikanska - kar 185 milijonov evrov, od tega spet velika večina iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na razpis se lahko prijavi konzorcij podjetij, kot pravi ministrica Darja Radič, se povežejo v nekakšne grozde, maksimalna višina sofinanciranja pa je 20 milijonov evrov. Podprli naj bi projekte, ki bodo omogočili tehnološki preboj na področjih, kjer v Sloveniji že obstaja kritična masa znanja. Delež sofinanciranja se razlikuje glede na več meril in znaša od 60 odstotkov za razvojno-raziskovalne projekte malih podjetij do 20 odstotkov za naložbe v novo proizvodno infrastrukturo. Tako kot pri kompetenčnih centrih se torej tudi tu postavlja vprašanje trenutne zmožnosti podjetij za prispevanje lastnih sredstev. Izbrani prijavitelji bodo morali zagotoviti bančno jamstvo za polovico odobrenega sofinanciranja. Kot je povedala Radičeva, je tudi ministrstvo za gospodarstvo s tem razpisom »pometlo s svojimi viri do konca leta 2013«. Tudi ona zato računa še na kakšno prerazporeditev črpanja evropskih sredstev med ministrstvi.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.