Peter Petrovčič

 |  Mladina 34  |  Politika

Ovadbe zoper visokošolske učitelje

Nekdanje vodstvo koprske fakultete za management bo odgovarjalo na sodišču

Egon Žižmond

Egon Žižmond
© Arhiv Mladine

Koprski kriminalisti so ovadili pet članov nekdanjega vodstva Fakultete za management v Kopru na čelu z nekdanjim dekanom dr. Egonom Žižmondom in nekdanjim prodekanom, v času Janševe vlade tudi državnim sekretarjem na ministrstvu za visoko šolstvo, Dušanom Lesjakom. V ovadbi jim očitajo kaznivo dejanje zlorabe položaja, saj naj bi v nasprotju z zakonom več kot 600 študentov vpisali neposredno v absolventski staž in tako pridobili 350.000 evrov premoženjske koristi. Žižmonda in njegovega naslednika Boštjana Antončiča pa so ovadili še zaradi suma overitve lažne vsebine.
Spomnimo. Na fakulteti, ki je članica tretje slovenske javne univerze - Univerze na Primorskem, je med letoma 2005 in 2007 prišlo do vrste kršitev visokošolskih predpisov in akademskih standardov. To je ob pregledu dokumentacije ugotovila posebna delovna skupina nadzornikov, ki jo je za to imenoval rektor primorske univerze dr. Rado Bohinc. V poročilu, ki so ga izdelali poleti leta 2008, piše, da je fakulteta vpisovala bistveno več študentov, kot je bilo razpisanih mest, da je stihijsko določala pogoje za vpis in prepis, da je kandidate vpisovala neposredno v absolventski staž, čeprav to ni bilo opredeljeno v zakonodaji, da je bilo ob prepisu do univerzitetnega naslova mogoče priti z le dvema izpitoma in da so nekateri kandidati diplomirali že po nekaj dneh študija. A poročilu je Bohinc nadel oznako zaupno, pa tudi ob javni predstavitvi poročila o nadzoru v njem ni bilo mnogih ugotovitev iz prvotnega poročila. Šele študentje so s pomočjo informacijske pooblaščenke dosegli umik oznake zaupno s prvega poročila. Bohinc pa je poklical Žižmonda in njegove pomočnike na odgovornost šele po tem, ko so študentje zaradi neukrepanja zahtevali njegov odstop. To se je zgodilo šele lani poleti, ko je Bohinc najprej od Žižmonda zahteval, da odstopi, potem pa ga razrešil z mesta dekana. Žižmondu in Antončiču pa očitajo tudi dejanja, ki naj bi se dogajala v letu 2008 ter do konca lanskega leta, ko je vodenje fakultete prevzela nova dekanja.
Žižmond in Lesjak sta bila sicer pred leti vpletena tudi v eno največjih visokošolskih afer pri nas. Gre seveda za afero s kitajskimi študenti, ki so nelegalno študirali v Mariboru, zaradi česar je tamkajšnja Ekonomsko-poslovna fakulteta na koncu odpustila dva člana vodstva, in sicer prav Žižmonda in Lesjaka. Skupaj sta nato odšla na Fakulteto za management. Bosta zdaj skupaj odšla na Dob? Za očitano jima kaznivo dejanje zlorabe položaja je zagrožena kazen od enega do osmih let zapora. Lesjak je sicer ravno pred dnevi izgubil odškodninsko tožbo zoper dr. Dušana Radonjiča, ki je v Katedri septembra 2007 objavil prispevek, v katerem je popisal Lesjakovo vlogo v aferi s kitajskimi študenti.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.