Marjan Horvat

 |  Mladina 34

Črna gora - novi Monako

Z naložbo, vredno pol milijona evrov, do črnogorskega državljanstva

Črnogorske oblasti bodo, da bi v državo privabile čim več tujih naložb, tujcem, ki bodo v Črni gori investirali vsaj 500.000 evrov, ponudile državljanstvo. Po besedah Nebojše Kaludžerovića, pomočnika črnogorskega zunanjega ministra, bo program ekonomskega državljanstva »spodbudil nove naložbe in prispeval k razvoju podjetništva in uvajanju novih tehnologij« ter zagotovil nove možnosti za zaposlovanje.
Pravzaprav je ponudba t. i. ekonomskega državljanstva vlagateljem logičen korak v razvojni paradigmi Črne gore, ki je po razdružitvi s Srbijo leta 2006 vse moči usmerila v snubljenje tujih investitorjev v gospodarstvo. Črnogorski premier Milo Đukanović, ki že šest mandatnih obdobij vodi državo, je strnil svojo gospodarsko politiko v preprosto geslo: »postati najliberalnejša ekonomija na Jadranu in raj za vlagatelje«. Uspeva mu. Predvsem v turizmu in pri prodaji nepremičnin.
Đukanovićeva vlada posnema politiko drugih držav za privabljanje investicij. Kanada tistemu, ki vloži 315.000 evrov in ima na bančnem računu še 630.000 evrov za jamstvo, ponuja stalno prebivališče za pet let, že po treh letih pa lahko zaprosi za kanadsko državljanstvo. Za takšne vlagatelje, ki si želijo nov potni list, so zanimive tudi Avstrija, Avstralija in Španija. V ZDA je mogoče »kupiti« zeleno karto, ki priseljencem omogoča bivanje, delo in šolanje za nedoločen čas, z naložbo v vrednosti nekaj manj kot 400.000 evrov. Toda le v državici Dominika v Karibskem morju za 120.000 evrov in v državici St. Kitts in Nevis za 275.000 evrov investitor takoj dobi tudi njun potni list.
Kot poročajo nekateri mediji, Bruselj sicer ne bo zahteval razveljavitve črnogorske odločitve. Ostre kritike pa so prišle iz Nemčije. Krščanskosocialna unija (CSU), članica vladajoče koalicije, je že opozorila na možnost ponovne uvedbe vizumov za državljane Črne gore. Po mnenju Stephana Mayerja (CSU), poslanca Bundestaga in strokovnjaka za pravna vprašanja, lahko Črna gora s takšno odločitvijo ogrozi interese Evropske unije. Opozoril je tudi, da ni mogoča primerjava z drugimi državami, ki imajo podobne programe, saj je »Črna gora še vedno v obdobju tranzicije, vpletena je bila v vojno, težave ima s korupcijo in kriminalom. Na to je treba biti pozoren.«
Še večje korupcije se boji tudi črnogorska opozicija. Vladajoči koaliciji, predvsem pa Milu Đukanoviću očita, da vlada državi s korupcijo in kriminalom, dodeljevanje državljanstva investitorju s pol milijona evrov pa je le kamenček v mozaiku skorumpirane politike. Kot dokaz za možne nečednosti navajajo nekdanjega tajskega premiera Taksina Šinavatro, ki so ga leta 2006 zaradi korupcije izgnali iz domovine, lani pa je postal črnogorski državljan, ker namerava vložiti več milijonov evrov v črnogorski turizem. Menda se zanima za črnogorsko državljanstvo tudi nekaj ruskih bogatašev, ki se niso uklonili voditelju Vladimirju Putinu in so našli zavetje v tujini. Toda Črnogorci se ne bodo upali zameriti velikemu ruskemu bratu. Tudi zato je vlada Črne gore obdržala diskrecijsko pravico, da vsak investitor ne dobi državljanstva navkljub pozitivnemu mnenju tujih svetovalnih služb in resornih ministrstev. Zagotovo pa prinaša odločitev črnogorske vlade o naložbi in državljanstvu konkurenčno prednost tej majhni in turistično zelo zanimivi državi pred drugimi v regiji. Korak na poti do tega, da »postane Monako«, kot napoveduje Đukanović.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.