Staš Zgonik

 |  Mladina 34

Črne gradnje?

Ministrstvo za okolje grozi sončnim elektrarnam

Je za postavitev sončnih elektrarn na strehi potrebno gradbeno dovoljenje?

Je za postavitev sončnih elektrarn na strehi potrebno gradbeno dovoljenje?
© Milan Jezeršek

V Združenju slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI) so ta teden opozorili, da ministrstvo za okolje od maja naenkrat za postavitev sončnih elektrarn na strehah objektov zahteva gradbeno dovoljenje, to pa lahko resno ogrozi celotno panogo. Grozi celo, da bodo investitorji zaradi odločb inšpektorjev prisiljeni odstranjevati že postavljene sončne elektrarne, vredne več milijonov evrov. Kot pravijo v ZSFI, so iz previdnosti MOP že pred časom zaprosili za mnenje, ali je za postavitev sončne elektrarne na streho treba imeti gradbeno dovoljenje. Prva mnenja so jasno govorila o tem, da dovoljenje ni potrebno, ker sodi gradnja strešne sončne elektrarne med investicijsko-vzdrževalna dela. Nato sta letos dva gradbena inšpektorja nenadoma začela izdajati odločbe o rušitvi elektrarn, češ da so to črne gradnje. Tudi mnenje MOP se je spremenilo.
V združenju so naročili izdelavo pravnega mnenja »in to jasno navaja, da gradbena dovoljenja niso potrebna«, kot pravi predsednik združenja Uroš Merc, sicer direktor in lastnik proizvajalca fotonapetostnih modulov Bisol. »Sončna elektrarna na strehi ni objekt, ampak je naprava. Če namestite na streho dizelski agregat, ne potrebujete gradbenega dovoljenja.«
Poleg strahu, da bi bilo treba rušiti že zgrajene elektrarne, lahko zahtevano gradbeno dovoljenje povzroči še eno težavo. »Če ga zahtevajo, mora biti ta stvar zapisana v prostorskih aktih, torej morajo sončne elektrarne ti akti eksplicitno navajati. Ker so akti stari, pa tega ne navajajo in je nemogoče dobiti gradbeno dovoljenje za sončno elektrarno,« opozarja Merc. Od več kot tisoč sončnih elektrarn na strehah so tako nenadoma legalne samo tiste, ki so bile zgrajene skupaj z objektom in tako vključene v gradbeno dovoljenje, teh pa je zelo malo. »V Bisolu smo v sončne elektrarne vložili 10 milijonov evrov. Veste, kaj se zgodi podjetju in 300 delovnim mestom, če nam to zaradi odločbe inšpektorja porušijo? Če se to zgodi, vrnem državljanstvo in se preselim iz Slovenije,« je razburjen.
Za ministrstvo je zgodba drugačna. Trditev, da ministrstvo šele od maja zahteva gradbena dovoljenja za postavitev sončnih elektrarn na objekte, ki že stojijo, ni točna, odgovarjajo. Kot so zapisali, predpisi o graditvi objektov le v nekaterih primerih omogočajo postavitev strešnih sončnih elektrarn brez gradbenega dovoljenja. »V primeru, da se fotonapetostna elektrarna gradi na obstoječem, starejšem objektu, to skoraj praviloma pomeni še rekonstrukcijo starega objekta, ob tem se v mnogih primerih spremeni tudi zunanji videz objekta. Zakon o graditvi objektov določa, da je za rekonstrukcijo objekta potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja. Prav tako je potrebna pridobitev gradbenega dovoljenja v primerih, ko se z deli spremeni zunanji videz objekta.«
Merc pravi, da jim očitno ne preostane drugega, kot da sprožijo spor na sodišču. »Prav zanima me, kako bo ministrstvo javnosti pojasnilo, da plačuje odškodnine, ker je nasprotovalo postavitvi elektrarn na obnovljive vire.« Zaplet naj bi sicer skušali rešiti na ministrstvu za gospodarstvo, kjer lahko s spremembo zakonodaje strešne sončne elektrarne do določene moči izločijo kot izjeme, za katere gradbeno dovoljenje ni potrebno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.